Zayıflama İlaçlarının Tehlikesi

Zayıflama İlaçlarının Tehlikesi

Zayıflama İlaçlarının  Tehlikesi

Tülay Özer

Tülay Özer

Son günlerde medyada ard, arda çıkan LİDA isimli  “zayıflama ilacı kullandı öldü”. Başlıklı haberler adeta birçoğumuzun yüreğini ağzına getirdi. Acaba benim arkadaşımdan aldığım ilaç aynı mı? veya çocuğumda benden habersiz arkadaşlarına uyarak ( internet yoluyla ulaşmak çok kolay ) böyle bir hata yapar mı?.. Derken... Sakarya da 16 yaşındaki gencin aileden habersiz kullandığı LİDA ilacından dolayı öldü haberini hepimiz okuduk. Ardından tarım bakanımız sayın Mehdi Eker, geç kalınmış bir basın açıklaması yaparak  LİDA nın satışını, olanların toplatılacağı haberini verdi. LIDA Lida lida
 
Yasal düzenlemeler, bitkisel kaynaklı ürünlerin ülkeye giriş iznini tarım bakanlığının sorumluluğuna vermiştir. Bir ürünün bitkisel olması içinde zararlı kimyasalların bulunmadığı anlamına gelmez. Bununla ilgili herhangi bir analiz yapılmış mı hayır, yine içinde 3 kat sibutramin ( zararlı etken madde ) olduğu tespit edilen bu tür ürünlere Sağlık Bakanlığı nın onay vermesi gerekmez mi? Bu da yok, internet kanalıyla bu tür ürünlere ( sayısı, çeşidi  o kadar çok ki... ) ulaşmak veya el altından satmak çok kolay.
 
En önemlisi de  genel sağlığımızda ciddi tehlikeler yaratarak karaciğer, kalp ve  böbrek yetmezliği yapan, aşırı iştah kesilmesine ( içindeki subitramin denilen etken madde, lida da 3 kat fazla bulundu ) neden olduğu için anoreksia dediğimiz hiç birşey yememe problemi yaratan bu tür ilaçlara, haplara, tozlara karşı nasıl bir stratejinin  izleneceği ne yazık ki çok net değil, her zaman olduğu gibi yine asıl sorun tüketicinin bilinçlendirilmesi sorunudur.Yani biz tüketiciler uyanık olmak zorundayız. Görüyoruz ki Sağlığımız, güvenli ürün ( gıda, ilaç,....vs..vs.. ) tüketimimiz ciddi risk altında denetim yok, araştıran yok.... 
 
Bu tür bitkisel kaynaklı beslenme destek ve kozmetik amaçlı kullanılan ürünlerin ithalatına getirilen kolaylıklar!! sonucu son zamanlarda sayısız yeni şirket faliyete geçti. Bu şirketlerin çoğu neredeyse tabak, tencere satar gibi hoş görünümlü!! bayanlar kanalıyla  bu tür ürünleri sizlere pazarlıyorlar. İnsan sağlığına değer vermeyen, sorumsuz, gözü paradan başka birşey görmeyen insanlara ve işletmelere karşı hepimz dikkatli ve duyarlı olmak zorundayız. Eğer kilo problemi yaşıyorsanız  sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmak, yaşam şeklinizi için değiştirmek için bir beslenme uzmanından ( diplomasını görün ) destek almanızda sayısız yarar var.
 
Beslenme uzmanları, koruyucu sağlık hizmetinin yürütülmesi ve topluma yaygınlaştırılmasında çok önemli bir misyon yüklenerek multidisipliner bir yaklaşımla ciddi bir iş yapıyorlar.

Son zamanlarda kuaförlerin, güzellik merkezlerinin levhalarında "zayıflatıyoruz" cümlesine sıklıkla rastlıyoruz. Yani iki aylık kimden nasıl aldığı belli olmayan sertifikalarla bu cesareti gösterenlere karşı bilinçli , sağlığını önemseyen insanların itibar etmeyeceklerini umuyoruz. Bu işin üniversite  düzeyinde eğitimini alan çoğunluğu akademisyen olan beslenme/diyet uzmanlarının meslek yasasını çıkarmakla yükümlü olan  bakanlık, işin kolayını seçerek yanlış ve kötü beslenme sonucu kilo problemi olan insanları güzellik merkezlerine emanet etti. Artık gelsin...LİDA, HOODİA. REDÜKTİL,ZENİKAL... LPG aletleri, Pasif jimnastik, aletleri, yosunlar!!!..vs...vs..
 
Olması gereken genel yaklaşım; Bireyin yaşamını analiz ederek, kişiye özgü  " SAĞLIKLI - DENGELİ BESLENME ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK VE YAŞAM ŞEKLİNİN DEĞİŞTİRMEKTİR."

Saygılarımla

 


Ayşe Cengiz
Beslenme Uzmanı [Yazar]