Son yıllarda özellikle devlet okullarında derslik azlığı bahane edilerek okul yemekhaneleri dersliğe dönüştürüldü. Yemekhane yerine “kantinlerin kapısı öğrencilere ardına kadar açıldı. Sonuç; abur cubur gıdalarla geçiştirilen öğünler neredeyse “günlük beslenmenin %80’nine ulaştı. Bu bağlamda işin yükü evden hazırlanacak “beslenme çantalarına” kalıyor.
-
Okul çantası malzeme olarak yiyecekleri 4-6 saat buzdolap ısısına yakın koruyabilecek (termos tipi )malzemelerden yapılmalı, bu ürünler tercih edilmelidir.
-
Okul çantasında her gıda grubunda uygun miktarda ve uygun ambalajla korunmalıdır.
-
Süt, Peynir, Yoğurt ve ayran paketli ve uygun gramajlı olanlar günlük olarak bir çeşidi mutlaka bulunmalıdır. Bu gıdalarkalsiyum, kaliteli protein,önemli vitaminler yönünden en zengin gıdalardır.
-
Tam tahıl sandviç ekmeği, evde yapılan aynı içerikte kek, börek türü karbonhidrat grubu tercih edilmelidir.
-
Haftanın belirli günleri yağlı tohumlar dediğimiz fındık, badem, fıstık ve ceviz içi türleri tercih edilmelidir.
-
Hergün kolay taşınabilir, dayanıklı mevsim sebzesi ( havuç, salatalık, tatlı biber, sert domates, sandiç içi marul, maydanoz….) ve meyveleri ( elma, armut, muz, portakal…) nin bir türü çantaya konulmalıdır.
-
Hergün çantaya mutlaka kapalı su konulmalı, dışarıda da kapalı su tüketilmelidir. Çoğu öğrencilerde “su içme duygusu yeteri kadar gelişmemiştir.
-
Okul çantaları hergün özenle yeni değişik gıdalarla hazırlanarak öğrencinin kantindeki veya büfelerdeki gıdalara özenmesi engellenmelidir.
Ayşe Cengiz
Beslenme Uzmanı [Yazar]
Beslenme Uzmanı [Yazar]