Kendisiyle Barışık Çocuklar Yetiştirmek

Kendisiyle Barışık Çocuklar Yetiştirmek

Kendisiyle Barışık Çocuklar Yetiştirmek

Tülay Özer

Tülay Özer

Anne ve babalar hayatlarını çocuklarına adarlar. Bir gün dünyada kendi ayakları üzerinde durmak için gerekli becerileri kazanacakları ümidiyle çocuklarını yetiştirmek, onların kararlarını yönlendirmek, fikir vermek, sorunlarını çözmek ve daavranışlarını şekillendirmekle geçer ömürleri. Çocuğunuzu yetiştirmek için sadece ve sadece bunu istemek ve yapabileceğinizin en iyisini yapmak yeterlidir. Çocuğunuz sizin tutumunuzu hissedecektir.

Hayat dolu, dikkatli, dürüst, mutlu, saygılı ve yaratıcı çocuklar yetiştirmek için önce onların kendileriyle pozitif ilişki içinde olmalarına yani kendi kendilerini sevmelerine yardımcı olarak ilk adımı atabiliriz.

Çocukta kendine saygı çok küçükken biçimlenmeye başlar ve gün gün gelişmeye devam eder. Kendine saygı, yetersizliklerimizi görüp kim olduğumuzu kabullenmekten ve hala kendimizi sevmeyi tercih etmekten kaynaklanır.

Çocuktaki öz saygı her başarılı karşılıklı etkileşim deneyi ile, iyi yerine getirilen görev ile ve ulaşılan amaçla olduğu kadar sevilen bir kişinin güzel sözleriyle de gelişir. Öz saygı mükemmel başarılara dayanmaz, kendine saygı çocuğun kendi hayatını düzenleyebildiği ve bunu iyi yapabildiği inancını oluşturan görevlerle sağlanır. Hayat bir çocuk için günlük fırtınalarla baş etmeyi öğrenmekten ibarettir.

Becerikli olmak, meydan okumaları kabul etmek bunlar üzerinde düşünmek için zaman ayırmak ve sona erişebilir kaynakları kullanarak sorunları çözmek demektir. Çocukta becerikliliğin gelişmesi onu hayattaki fırtınalar atlatma becerisiyle donatır. Seçenekler oluşturmada özgüven sağlar ve çocuk etrafındaki dünyanın aktif katılımcısı olmayı öğrenir.

Çocuğunuza günlük becerileri öğretmek konusunda yararlı olabilecek örnekler:

Çamaşır yıkamak, alış veriş yapmak, faturalar ödemek ve temizlik yapmak gibi günlük ev işleri çocuğun öğrenmesi gereken önemli şeylerdir; çocuğunuza bağımsız olmayı öğretir.Çocuğunuz bu becerileri kazanmış olarak evden ayrıldığında hem daha fazla özgüvene sahip olur hem de siz onu daha az düşünürsünüz.

Markete giderken çocuğunuzu da yanınızda götürün. Birlikte marketi gezerken ona fiyat etiketlerini nerede bulabileceğini, meyvenin iyisini nasıl seçeceğini, hazır yiyeceklerin içindeki katkı maddelerini nereden okuyabileceğini vs.gösterin, bir daha ki gidişinizde eline bir liste vererek bazı şeyleri bulup getirmesini sağlayın.

Eski çek defterleriniz varsa çocuğunuz bunları doldurma alışkanlığı yapabilir, ona bir faturanın ne olduğunu, mektup zarflarının üzerine nasıl yazılacağını gösterin. Hesap defterini denkleştirmek için sadece toplama ve çıkarma işlemi gerekir; bu görevi neden sekiz yaşındaki çocuğunuza vermeyesiniz.

Çocuk, çamaşırları beyazlar, renkliler ve koyu renkliler olarak ayırsın.Çamaşır veya kurutma makinanızın nasıl çalıştığını ona da öğretin ve ilerde kendi çamaşırlarını yıkaması için onu teşvik edin.

Yemek pişirmenin de öğretilmesi gerekir. Birden fazla çocuğunuz varsa, her gün mutfakta bir başkası yardım etsin.

Sözümüzü noktalamak gerekirse diyeceğimiz çocuğunuzla iletişim kurun.

 

 

Sezgin Şentürk
Psikolog

 


Sizden Gelenler
Yayınlanması için gönderdiğiniz yazılar [Yazar]