İşitme Engelliler

İşitme Engelliler

İşitme Engelliler

Tülay Özer

Tülay Özer

Ses,titreşimle oluşan ve dalgalar halinde yayılan bir tür enerjidir. İşitme ise, insan beş duyusu vasıtasıyla algılayabildiklerini beyninde yorumlayarak anlamlandırır.

İşitme duyusu da insanın çevresini algılamasına yardımcı olan, çevresindeki canlılarla iletişimini sağlayan bir duyudur. 

İşitme Kaybı, işitme testi sonucunda bireyin aldığı sonuçların, kabul edilen normal işitme değerinden, belirli derecede farklı olması durumudur.İşitme Kaybının teşhisi ne kadar erken yaşta sağlanırsa,tedavinin ve bireyin tüm gelişiminin o kadar sağlıklı olacağı unutulmamalıdır. 

İşitme Engelinin Belirtileri; -Konuşmalarda ve diğer seslerde belirgin bozukluk -Söylenenleri anlamakta güçlük çekmek -Söylenenlerin birkaç kez tekrarlanmasını istemek -Televizyonun ve radyonun sesini fazla açmak -Toplu konuşmalardan çekilmek uzaklaşmak -Konuşurken sürekli yüze bakma arkadan seslenildiğinde duymakta zorluk çekme -Bebeklerde seslere tepkisiz olma Bebeklerde doğar doğmaz yenidoğan ünitesinde yapılması gereken OAE (Otoacoustic Emission ) testi dediğimiz iç kulağın aktivitesi hakkında fikir veren bir test vardır. Bu testi başarıyla atlatamayan bebek kontrol altına alınır ve eğer işitme kaybı saptandıysa işitme kaybı tanısı konur.Bu testi geçememesi bebekte kesin işitme kaybı vardır demek için yeterli değildir.ABR-Baer testi ve buna ilave olarak EAİ(Elektro Akustik İmmitancemetre) yapıldıktan sonra kesin işitme kaybı vardır demek mümkün olur.

Tedavi Yöntemi olarak işitme kaybı olan bireylere uzmanlarca işitme cihazları önerilmektedir.

Bazen kişilerde geçici işitme kayıpları meydana gelmektedir bu durumda da uzman doktor kontrolünde ilaçlar kullanılmaktadır.Bazı tür işitme kayıpların da da koklear implant takılarak tedavi youna gidilir.

İşitme Probleminin ortaya çıkmasının nedenlerinin bazıları; bazı ilaçların yanlış kullanımından dolayı (doz aşımı) oluşabilmektedir. Yaşlanma, kalıtım, sürekli yüksek sese maruz kalmak, ateşli hastalık geçirmek ,havele geçirmek gibi durumlardır.

Emel İlhan
Okul Öncesi Eğitmeni

 


Sizden Gelenler
Yayınlanması için gönderdiğiniz yazılar [Yazar]