Anne Babasıyla Yatan Çocuklar

Anne Babasıyla Yatan Çocuklar

Anne Babasıyla Yatan Çocuklar

Tülay Özer

Tülay Özer

Her çocuk anne babasının yatağında yatmayı sever. Çocuklar onların arasında mışıl mışıl uyurken, kendilerini sımsıcak bir güvenin kucağında hissederler. Ne karanlık onları korkutur, ne de bir ses onları ürkütür. Anne babasının yanında uyuyan çocuğun dünya batsa umurunda değildir! Ama...

Özellikle anneler bu konuda çok hassas davranmaktadırlar. Bebek ağladığında, uyumamak için direndiğinde, gece uykusundan tedirgin bir şekilde uyandığında, anneler bebeklerini koruma içgüdüsüyle yanlarına alırlar. Annenin sıcaklığını hisseden bebek rahatlar, gevşer ve kısa bir sürede derin bir uykuya dalar. Anne de bebeğinin kollarının arasında mışıl mışıl uykuya dalmasından büyük keyif alır. Ancak bebekler anneleriyle uyumaya çok kısa sürede alışırlar ve yataklarında uyandıklarında ağlayarak annelerini isterler. İleride böyle bir sorun yaşamak istemiyorsanız, daha ilk günlerden önlem almanızda yarar var. Bebeğiniz geceleri uyanıp ağlayabilir, bunun pek çok nedeni olabilir. Gerçekten sizi özlemiş olabilir, sizin kokunuzu, ilgi ve sevginizi hissetmek isteyebilir. Bebeğiniz gece ağlayarak uyandığında, onu yatağından kaldırmayın. Ona dokunarak, ninniler söyleyerek tekrar uykuya dalmasına yardımcı olun. Eğer karnı tok, altı temizse ve gaz sıkıntısı yoksa bilin ki sizi özlemiştir. Bebeğinizin sevgi gereksinimini uyanıkken onunla bol bol birlikte olarak giderebileceğinizi unutmayın.

Herhangi bir nedenden dolayı çocuğunuz sizinle yatmaya alışmış ise biraz zorlu bir süreç sizi bekliyor demektir. Belki çocuğunuzu bebekken sizinle yatmaya alıştırmadınız ama herhangi bir hastalığı sırasında ya da eşiniz şehir dışına çıktığında da çocuğunuz buna alışmış olabilir. Eşler şehir dışına gittiği zamanlar anneler çocuklarını yanlarına alırlar. çocuklar korktuğundan değil de, anneler kendi korku ve kaygıları bastırmak adına böyle bir davranışa yönelirler. Annesi ile bir iki kere yatan çocuk babası geldikten sonra da buna devam eder. eğer kararlı davranılmaz ve çocuğu üzüp kırmamak adına bu duruma devam edilirse çocuk o andan sonra kendi yatağından anne babasının yatağına geçecektir. Geri dönüşü zor olan bu geçişin ilk zamanlar anne babayı rahatsız etmemesi de davranışın pekişmesine neden olacaktır. İlk çocukluk yıllarında çocukların sık sık hastalanmaları da anne babayla birlikte uyumaya atılan adımların başında gelir. Hatta hasta çocuk yatağa alınırken, baba çocuğun yatağına ya da kanepeye gönderilir. Gece ateşini kontrol etmek, havale geçirme kaygıları özellikle aşırı koruyucu annelerin korkuları, hastalanan çocuğun yatağa alınmasına ve sabaha kadar annesiyle birlikte yatmasına neden olur ve bunlar da anne için oldukça geçerli nedenler arasında yer alır.

Anne babayla uyumak bir alışkanlığa dönüşmüş ise, bu keyif bir süre sonra anne baba için bir azap olmaya başlar. Bu sorunu yaşamamak için önceden önlem almak birinci çözümdür. diğer çözüm yolları ise,

* Çocuğunuz gece ağlayarak uyandığında, yanına gidip onu sakinleştirin, uyuyuncaya kadar yanında bekleyeceğinizi daha sonra kendi yatağınıza gideceğinizi ona söyleyin ve çocuğunuz susmuyor diye onu asla yatağınıza almayın.
* Çocuğunuzun yatak odasında değişiklikler yapın. Odanın şeklini değiştirmek, odanın duvarlarını onunla birlikte sevdiği renklere boyamak olumlu sonuçlar verecektir. Odasını seven ve orada kendisini huzurlu hisseden bir çocuk, yatağında rahatça uyuyacaktır.
* Eğer çocuğunuz korktuğunu söylüyorsa, odasına koyacağınız sevimli bir gece lambası ya da sarılarak yatabileceği sevdiği bir oyuncak (küçük yaş çocukları için) onun kendisini iyi hissetmesine ve korkmadan uyumasına neden olacaktır.
* Uyku saatinden önce korku filmi izlemek, evde yapılan kavgalar çocuğun psikolojisini bozar. Çocuğunuzun yanında izlediğiniz tv poğramları ve tartışmalarınız çocuğunuzda tedirginlik yaratacağı için bu konularda özenli olmalısınız. Her çocuk anne babasının kavgasından korkar ve kendini güvensiz hisseder.
* Eğer çocuğunuz gecenin belli bir saatinde uyanıp, sessizce yanınıza geliyorsa, onu tekrar yatağına götürün ve uyuyana kadar yanında olacağınızı söyleyin. Bunu sürekli yapmak annelere zor geldiğinden, bir süre sonra çocuklarının yanlarına gelip yatmalarına ses çıkarmazlar. Bunu yaparken zorlanırsanız eşinizden yardım isteyebilirsiniz. Bir gece eşiniz, bir gece siz bu görevi üstlenerek, çocuğunuzun sürekli kendi yatağında yatmasını sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki, hayat paylaşmaktır.

İlkim Öz
Psikolog- Aile Terapisti

 


Sizden Gelenler
Yayınlanması için gönderdiğiniz yazılar [Yazar]