10 Adımda Sağlıklı Yeni Yıl Kararları

10 Adımda Sağlıklı Yeni Yıl Kararları

Yeni yılda küçük kararlar bile hayatınıza büyük değişiklikler katabilir.
10 Adımda Sağlıklı Yeni Yıl Kararları
Yeni hedefler koymak ve o hedefleri gerçekleştirmek için uğraşlar vermek insanı hem canlı tutar hem de umutlu hissettirir.

Tülay Özer

Tülay Özer

Yeni yıla sayılı günler kaldı. Yeni yıl çoğu insan için yeni kararlar demek. Yeni yılda yeni kararlar almak her yıl gerçekleşen bir gelenek haline geldi. Yeni yılda neler yapacağınızı kararlaştırmadıysanız hemen oturup bir plan yapın. Bu kararları uygulamanın sırları:

1.    Kendi Hedefinizi Kendiniz Belirleyin

Sizin hakkınızdaki kararları başkaları değil kendiniz alın. Coşkulu sevinçlere ulaşmak için hedefiniz olması gerekir. Sizin hakkınızdaki geleceğe bir başkası değil siz yön verin.

2.    Küçük Hedeflerle Başlayın

Hedefe ulaşmak bir maratondur. Bu maratona başlarken küçük adımlarla başlayın. Çünkü hiçbir zaman biranda hedefe ulaşamayız, bunun için emek ve zaman harcamak gerekir. Örneğin günde 10 km yürüyüş yapmak istiyorsanız ilk olarak kademeli olarak buna ufak hedeflerden başlamalısınız.

3.    Gerçekçi Hedefler Belirleyin

‘Ben 20 kilo vereceğim, mutlu olacağım’ yerine; ‘İlk olarak 5 kilo vereceğim, burada 5 kilo vermek beni mutlu edecek’ gibi hedefler belirleyin. Hedefiniz hayaliniz kadar uzak olmasın. 

4.    Hedefe Odaklanın

Öncelikle bütün kararları bir anda almayın, birçok karar almak konsantrasyonunuzu dağıtarak hedefe odaklanmanızı geciktirir.

5.    Hissedin ve Duygusal Bağ Kurun

Kararınızı uygulamak  için hedefinize ulaştığınızda yaşayacağınız hissi şimdiden düşünün

6.    Olumlu Olun

Negatif değil pozitif cümleler kurun ve olumlu düşünün. Çünkü Düşünceniz duygunuzu ve davranışınızı etkiler. Eğer olumsuz düşünürseniz korku ve kaygı hisseder ve negatif davranışlarda bulunursunuz.

7.    Kendinizi Ödüllendirin

Hayatımızı anlamlandıran başarılarımız ve yaptıklarımızdır. Başardığımız her hedef için kendimizi ödüllendirmeliyiz böylece ruhumuzu da ödüllendirmiş oluruz.

8.    Kararlarınızı Hatırlayın

Aldığınız her kararı sürekli göreceğiniz yerlere yazın. Örneğin bilgisayar ekranına, buzdolabına, ofis masasına. Bu, kararlarımızı uygulamamızda motivasyonumuzun artmasına yardımcı olacaktır.

9.    Geçmişe Takılmayın

Geçmişe takılmak şimdiki hedeflerimize ulaşmamızın önünde engel olacaktır. Geçmişe takıldıkça insanın kendisine olan güveni azalmakta ve başarı motivasyonu düşmektedir.

10.    Kalıplaşmış Düşüncelerden Uzak Durun

Kararınızın ne olduğunu ve bu karara ulaşmak için neler yapacağınızı kalıplaştırmayın. Kişi kararlarına olumsuz bir şekilde bakarsa bu kararları gerçekleştirmesi zordur. Aldığı kararlara karşı kalıplaşmış değiştirilemez düşüncelerden uzaklaşın.


Ertuğ Gül
Psikolog [Yazar]