5 Adımda Tatil Sonrası Sendromundan Kurtulun

5 Adımda Tatil Sonrası Sendromundan Kurtulun

Erken bir başlangıç yapın: Eğer işe rahatça dönmek istiyorsanız, hazırlanmalısınız.
5 Adımda Tatil Sonrası Sendromundan Kurtulun
Tatil dönüşü sendromu, kişinin tatil sonrası günlük rutinine, iş hayatına dönmesi ile başlayan can sıkıntısı, yorgunluk hissi ve mutsuzluk olarak özetlenebilir.

Tülay Özer

Tülay Özer

Ramazan bayramı gibi tatil süreçlerinin ardından iş yaşamına ve günlük rutin hayata yeniden uyum sağlama sürecinde sık olarak baş ağrısı, uykusuzluk, sindirim sistemi problemleri, iştahsızlık, sabahları yorgun uyanma, eklem ağrıları, odaklanma güçlüğü, kolay sinirlenme, tahammülsüzlük gibi sorunlar görülmekte.

İşini sevmeyen, iş ortamı ve arkadaşları ile sorunları olan kişilerde ve kaygılı, depresyona meyilli kişilerde bu belirtiler daha sık görülüyor. Tatil dönüşü sendromundan hiç etkilenmeyen grup ise işkolikler. Bu kişiler yeniden kendilerini iyi hissettikleri ortama döndükleri için sorunsuz şekilde çalışma hayatlarına devam edebiliyorlar.

İş stresinden uzak geçirilen tatil dönüşünde işe adapte olmak da başlangıçta zor gelir. Üstelik adaptasyon süreci ne kadar uzarsa kişinin motivasyonunun o kadar azaldığı da bilinmelidir.

Sağlık sorunları baş gösteriyor!

İş hayatına yeniden adapte olmak çoğu kişide sıkıntı yaratırken, uykusuzluk, baş ağrısı, sindirim sistemi bozuklukları gibi birtakım sağlık sorunlarının da ortaya çıkmasına neden oluyor. Özellikle kaygı ve depresyona eğilimi olan kişiler adapte olmakta daha fazla zorluk çekiyor. Bu durumun tek istisnası ise ’işkolik’ olarak nitelendirilen çalışanlar.   

Bu kişiler hayatlarında fazla yer tutan başarı hırsları sayesinde çalışmaya hiç sorunsuz başlayabiliyor. Üstelik kendilerini iyi hissettikleri ortama döndükleri için sanki hiç ara vermemiş gibi işlerine ilk günden devam edebiliyorlar.

Çalışanların iş stresinden ve sorumluluğundan uzak geçirdikleri tatil döneminden sonra tekrar eski rutine dönmeleri çoğu kişide mutsuzluğa neden oluyor. Yaşanan bu mutsuzluk ve stresin etkisiyle çalışanlar biraz duygusal davranarak istifa etmek gibi yanlış bir karar alabiliyorlar. 

İnsanların tatil sonrası istifa etmelerinin psikolojik açıdan en önemli sebebi, tatildeyken işleriyle alakalı yeni kararlar aldıkları için, bu kararları hemen hayata geçirmek istemeleridir. Başarılı olamayınca da en kolay yol olan istifa mekanizmasını işletirler. Bunu önlemenin yolu, aldığımız kararları hayata geçirmeden önce biraz beklemeli zamanın ne getireceği görülmelidir

5 adımda bu sendromu yenin!

  1. Biraz daha sosyal olmanın vakti geldi! Tatil bitti diyerek eve kapanmayın. Dostlarınız ve sevdiklerinizle vakit geçirmeye çalışın. sinema ya da hobilerinize zaman ayırın. 
  2. Kendinize küçük zamanlar hediye edin: Günlük alışkanlıklarınıza yeniden adapte olmanız açısından faydalı olacaktır. spor yapmanız, hobilerinizle vakit geçirmeniz hatta televizyon karşısında kahvenizi yudumlamanız bile sizi tatil sonrası için hazır hale getirebilir. 
  3. Hafif egzersizler yapın: Gün içerisinde hafif yürüyüşlere çıkmak ve şehir içindeki havuza gitmek gibi tatili anımsatan etkinliklere katılmakta fayda var. 
  4. Olumsuz olaylara odaklanmayın: Tatilin size verdiği pozitif enerjiyle hemen her şeyi değiştirme planlarına girişmeyin. İşinizden memnun değilseniz hemen bir coşkuya kapılıp istifa etmeyin. 
  5. Büyük beklentiler içine girmeyin: Öncelikle kararlarınızı uygulamak için baştan öngördüğünüz zamanı belirleyin, acele etmeyin.


Ertuğ Gül
Psikolog [Yazar]

"5 Adımda Tatil Sonrası Sendromundan Kurtulun" ile ilgili BENZER YAZILAR