Terör Kaygı Bozukluklarını Artırdı

Terör Kaygı Bozukluklarını Artırdı

Kişilerin yaşam hakkını ve güvenliğini tehdit eden çok yönlü bir eylemdir.
Terör Kaygı Bozukluklarını Artırdı
Çocuğun “öteki“ olarak belledikleri, anne babasının da “öteki” olarak kabul ettikleri ile örtüşmektedir.

Tülay Özer

Tülay Özer

Son günlerde yaşanan terör saldırıları, toplum psikolojisi üzerinde derin yaralara yol açmaktadır. Yaşanan terör olayları ve patlamalar sonrası insanların kalabalık yerlerden kaçınma, sırt çantalı veya sakallı birine karşı endişe ile yaklaşması gibi davranışlar sergilemektedir. Ülke olarak anksiyete yani kaygı halindeyiz. Bu dönemde; şüphecilik, paranoya, panik atak artmaktadır.

Ya Saldırı Olursa

Terör, toplumda ve bireylerde izleri nesiller boyu taşınacak derin yaralar açar. Terörün neden olduğu en karakteristik etki, toplum genelinde yarattığı korku, tedirginlik halidir. Her an her yerde kendisinin veya sevdiklerinin başına bir şey gelebileceği korkusu, insanlarda gerilim ve kaygıyla birlikte zaman zaman bir çaresizlik, umutsuzluk yaratmaktadır. İnsanları günlük rutinlerinden uzaklaştırır, işlevselliklerini, üretkenliklerini bozar, hayattan aldıkları tadı, doyumu azaltır. Terör olayı sonrasında insanlarda gerginlik, mutsuzluk, korku ve kaygı, kızgınlık, öfke ve suçluluk duygularının yanı sıra, tetikte olma hali, ani sesler karşısında aşırı hassasiyet ve irkilme, uyku düzeninde ve iştahta bozulmalar, kötü rüyalar, kâbuslar gibi tepkiler de son derece yaygındır.

Anksiyete (Kaygı) Artmakta

İnsanları strese sokan en büyük etkenlerden biri de belirsizlik ve olayların kontrolünün kişinin dışında gelişmesidir. Etrafında sürekli terör olayları olup biten kişi, başına geleceklerden habersiz, endişe ve korkuyla hayatını sürdürmeye çalışır. Teröre maruz kalmasa bile yarattığı psikolojik etki ile insanlar terör mağdurudur. Böyle bir durumda ise bireyden topluma genel bir huzursuzluk hâkim olur.

Stres Bozukluğu Görülmekte

Güvenlik tehdidinin getirdiği ani gelişen korku, çaresizlik ve yas duyguları içerisinde bazı psikolojik durumlar tetiklenmektedir. Günlük yaşam akışını olumsuz etkileyen bu olaylardan toplumun ileri düzeyde etkilenmesi doğal bir süreçtir.

Terörün Etkisi Kişiden Kişiye Göre Değişmektedir

Terör tehdidinin etkileri her birey için aynı değildir. Bazı insanlar terör karşısında daha rasyonel ve yapıcı tepkiler verebilirler. Örneğin, öfke duymak bazen koruyucu bir faktör olabilir. Öfke duyulduğunda insanların kontrol duygusu, yüzleşme arzusu artar; korku ise kontrolsüzlüğü ve karamsarlığı daha çok hissettirir.


Ertuğ Gül
Psikolog [Yazar]