Sınav Sonrası Öğrencilere Yaklaşım

Sınav Sonrası Öğrencilere Yaklaşım

Belki de asıl sınav hem öğrenciler hem de veliler için şimdi başlayacaktır.
Sınav Sonrası Öğrencilere Yaklaşım
Öyle bir öğrenilmiş çaresizliğe dönüşecek ki o mükemmel canlı insanoğlu, kendisini değersizleştirecek ve her geçen gün daha da mutsuz ve kıymetsiz hissedecek.

Tülay Özer

Tülay Özer

Sınava giren çocuklar kadar ebeveynlerinin de heyecanla beklediği bir sınav daha geride kaldı. Bu uzun ve zorlu yolculukta ebeveynler de çocuklarına ellerinden geldiğince hem maddi, hem manevi destek oldu. Bazılarının sınavı beklediği kadar iyi geçti, bazılarınınkiyse beklediği kadar parlak değildi. Peki ya bundan sonrası için ebeveynlerin tavrı nasıl olmalı? 

Ebeveyn Her Koşulda Sevgi Göstermeli

Bilindiği üzere öğrencilerin gireceği bir sınav daha var. Bu nedenle ailelerin çocuklara yaklaşımı bu noktada daha da önem kazanıyor. Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktalardan ilki, çocuklarının zor bir dönemden geçtiğini anlamaları ve bunu çocuklarına ifade etmeleridir. Aile çocuğunu sınav sonucuna bağlı olmadan her koşulda sevdiğini ve çocuğunun yanında olduğunu hissettirmelidir. Çocukların ebeveynleri tarafından anlaşıldıklarını hissetmeleri, kendilerine olan güvenlerini arttıracaktır.

Tehdit Etmemeli

Ebeveynler çocuklarını sınav sonucuyla değerlendirmemeli ve tehdit etmemelidir. Sınav, çocukların hedeflerine ulaşmada sadece bir basamaktır. Buna daha fazla anlam yüklemek, çocuğun bütün hayatı bir sınava bağlıymış gibi düşünmek ve davranmak, çocuğun var olan kaygısını arttıracaktır. Çocuğun motivasyonunu arttırmak adına, çocuğa sınavın sadece bir aşama olduğu mesajı verilmelidir.

Kaygının Azı Yarar

Sınav, başlı başına kaygı yaratan bir durumdur. Belli düzeyde kaygı çocuğun motivasyonunu arttırmak için gereklidir. Ancak kaygı arttıkça, çocuğun performansı düşebilir. Bu noktada ailelerin kendi kaygılarını kontrol etmeleri, çocuklarına örnek olma açısından önemlidir.

Kıyas Yapmayın, Ödüllendirin 

Çocuğu başka çocuklarla kıyaslamak, suçlamak ve aşağılamak çocuğun kaygısını daha da arttırır. Bunun aksine, çocuğun en küçük olumlu davranışları bile fark edilmeli ve takdir edilmelidir. Unutmayın ki, her çocuk özeldir ve ailelerinin desteğiyle kendilerini daha güçlü hissederler. Bu güç onları başarıya götüren anahtar olacaktır.

LYS İçin Yeterli Çalışma Zaman Var

Öğrencilerin bir an önce LYS'ye motive olması ve iyi bir programla çalışmaya devam etmesi gerektir Adaylar LYS'de kendi alanlarından sorumlu olacaklarından dolayı yapılacak çalışmalar YGS'ye göre hem kolay hem de zevkli olacaktır. 


Ertuğ Gül
Psikolog [Yazar]