Merhaba

Merhaba

Merhaba

Tülay Özer

Tülay Özer

Merhaba Eğitim Dostları,

Tesadüfen, yaşadığım bölgedeki ( Bahçeşehir- Esenkent ) eğitim kurumlarını ararken  “ Benim Yuvam “ sitesi ile karşılaştım. Siteyi biraz inceledikten sonra bir beslenme uzmanı olarak birçok platformda çok kişi ile paylaştığım “sağlıklı yaşam ve beslenme“ konusunu siz BenimYuvam ailesi ilede paylaşmaya karar verdim ve sizlerle birlikte olmaktan mutluyum.

Sevgili eğitim dostları, benim sizlerle ilk tanışıklığım aslında  1991 yılında Bakırköy İncirli caddesinde ve bölgesinde yer alan kreşleri tanımakla başladı. O zaman henüz oğlum iki yaşında idi. Mesleğimin ve anneliğin ilk yıllarını yaşarken, oğlumu vereceğim kreşin “çocuk beslenmesine verdiği önem ve titizlik benim için çok önemli idi. Hiç unutmuyorum kreş işletmecilerinden randevü alıp ( bazen de çat kapı ) akşam saat 18 ‘den sonra özellikle çalışan ve çocuğunun beslenme problemi olan annelerle gönüllü sohbet etme isteğimi, daha sonra okulda yemek veren eğitim kurumlarının yöneticileriyle bu konuları konuşma isteğimi ve ısrarımı, onlara sağlıklı beslenmenin okul başarısına olan etkilerini dilim döndüğünce anlatırdım. Yine hiç unutmuyorum,  1991 yılında  Gürsoy Kolejinde verdiğim ilk seminerimi, öğrenciye verilen yemeklerin menü planı ve çalışan personelin “iş eğitimi ile  ilgili okul yönetimiyle yaptığım hararetli, bir o kadar da ısrarcı tavrımı ve önerilerimi….yıllar sonra geriye dönüp baktığımda  eğitim camiasının bizlerin  bilgi - birikiminden olması gerektiği gibi pekte faydalanmadığını bu bilgilerle öğrenciyi buluşturan kapsamlı çalışmaların yapılmadığını görüyorum.

Ben yinede bu zaman diliminde okul çocuklarının beslenmesi ilgili yazılarımı fikirlerimi birçok yayın kuruluşunda dile getirmeye çalıştım hala çalışıyorum. Dileğim bundan sonra eğitim kurumlarımız bizlerden daha doğru faydalanır. Sizler çok iyi biliyorsunuz “ağaç yaşken eğilir". Beslenmede de doğru alışkanlıkların kazandırılması ve devam ettirilmesi, ancak küçük yaşlarda başlanırsa ilerisi için faydalı ve kalıcı olur.

Hepimiz çok iyi biliyoruz, bu gün bizi birçok noktada disipline etmeye çalışan, bazen de emri vaki yaparak  kurallarını bize dikte ettiren AB ülkelerinin çoğunda bu tür çalışmalar ve uygulamalar çok önceden başladı ve devam ediyor.

Ben yine de umutsuz değilim, ancak  benim ülkemin çocuklarında  “şişmanlık sorunu” henüz korkutucu boyutta olmasa da her geçen gün artıyor. Burada sanırım hepimize gerçekten ciddi görev ve sorumluluklar düşüyor.

Aranıza katılmaktan mutlu oldum, Hepinize sağlıklar diliyorum.

Yöntem Sağlıklı Beslenme Eğitim Danışmanlığı

Bahçeşehir- Esenkent/ İstanbul

e-posta: aycengiz@superonline.com


Ayşe Cengiz
Beslenme Uzmanı [Yazar]