Bırakma planı, odaklı, emin ve kararlı olmanın yollarını içerir.
Önce Zihniniz Sigarayı Bıraksın
Sigara alışkanlığı, toplumun bütününü ilgilendiren önemli bir psikososyal sorundur ve alışkanlık yapıcı maddelerin en yaygın olanıdır. Sigara hem fiziksel ve psikolojik bağımlılık yapmaktadır. Belli bir süre sigara içilmediğinde sinirlilik, depresif duygular ve dikkatini toplamada güçlük gibi belirtiler ortaya çıkar ve acı vericidir.
Psikolojik bağımlılık bir duygu ya da tada karşı duyulan kuvvetli özlem şeklindedir ve çok daha uzun süre devam etmektedir. Depresif, anksiyeteli, kendine güvensiz ve sorunlardan kaçan kişiler psikolojik bağımlılığa daha eğilimlidirler.
Sigara bağımlılığından psikoterapi ile kurtulmak mümkündür. Bireysel Psikoterapi, Bilişsel Davranışçı terapi ve motivasyonel görüşme tedavide oldukça etkindir. Nikotinin fiziksel olarak vücuttan atılması yeterli değil psikolojik olarak zihninizden atmanız gerekmektedir.
Sigarayı Bırakmaya Hazırlanmak
Bırakmayı istediğiniz konusunda olumlu düşünün. Zor olacağı şeklindeki olumsuz düşüncelerden kaçının. Bırakmak isteme nedenlerinizin hepsini yazın. Her gece yatmadan önce bu nedenlerden bir tanesini on kere tekrarlayın.
Bir paket sigara almak için nasıl koşuşturduğunuzu, ateş bulmak için nasıl çabaladığınızı düşünün.
Kendinizi duruma fiziksel ve ruhsal olarak hazırlamaya başlayın. Hafif bir egzersiz ve diyet programı başlatın. Daha fazla sıvı alın, dinlenmeye daha fazla zaman ayırın ve aşırı yorgunluktan kaçının.
Gerçekçi beklentileriniz olsun. Sigarayı bırakmak kolay değildir, fakat imkansız da değildir. Bıraktıktan sonra ortaya çıkacak yoksunluk belirtilerinin geçicidir. Bu belirtiler genellikle 1-2 haftada ortadan kalkarlar.
Tekrar başlama sigarayı bıraktıktan sonraki ilk haftada en sık görülmektedir. İlk haftada yoksunluk belirtileri çok şiddetlidir ve vücudunuz hala nikotine psikolojik ve fiziksel olarak bağımlıdır. Bunun en güç zaman olacağının farkında olun ve çevrenizden psikolojik olarak kişisel destek alın.
Sigara içmenin bir alışkanlık olduğunu, fakat sizin üstesinden gelebileceğiniz bir alışkanlık olduğunu unutmayın.
Bir arkadaşınızla hedeflediğiniz tarihte bırakacağınıza dair iddiaya girin. Sigara içmediğiniz her gün sigara parasını biriktirin ve eğer sigara içerseniz ceza olarak onu verin. Ancak sigara içseniz de asla çabanızdan yılmayın. Başarılı olmak için kendinizi daha güçlendirin ve tekrar deneyin. Arkadaşlarınıza veya eşinize sizinle birlikte bırakmasını teklif edin.
Ailenize ve arkadaşlarınıza bırakacağınızı ve bırakma tarihinizi söyleyin. Bu bırakmadan önce ve bıraktıktan sonra size çok önemli bir destek kaynağı olacaktır.
- Marka değiştirin
- Hoşlanmadığınız bir markaya geçin.
- Hedeflediğiniz tarihten bir kaç hafta önce düşük nikotin ve katran içeren bir markayı kullanmaya başlayın
- İçtiğiniz sigara sayısını azaltın
- Her sigaranın sadece yarısını için
- Her gün ilk sigarayı yakmayı bir saat erteleyin
- Günün sadece tek veya çift saatlerinde sigara içmeye karar verin
Psikolog [Yazar]