Spastik Tetrapazi

Spastik Tetrapazi

Spastik Tetrapazi

Tülay Özer

Tülay Özer

Serebral palsi nin bir alt grubudur ancak spastik çocuk toplumda Serebral palsi li çocukları tanımlamak için kullanılmaktadır. Vücut hareketlerini ve kasların uyumlu kullanımını etkileyen bir grup bozukluğa verilen addır. İlk 2-3 yılda beyne zarar veren herhangi bir olay serebral palsi ye neden olur. Serebral palsi ilerleyici değildir.

Bu hasar beyinden vücuda ve vücuttan beyne gelen uyarıları bozar. Her çocukta değişik ağırlıkta ve tiptedir. Beynin hasar gören bölümüne göre;

-Kaslarda sertlik veya kasılmalar

-İstemsiz hareketler

-Yürüme ve koşma gibi kaba motor hareketlerde zorluk

-Yazı yazma veya düğme ilikleme gibi ince motor hareketlerde zorluk

-Algılama zorluğu Bu sorunlar beslenme, solunum, idrar-dışkı kontrolünde problemler, havale geçirme, şaşılık, öğrenme güçlükleri, gelişme geriliği gibi ek sorunlara da neden olabilir.

Serebral palsi ilerleyici bir hastalık olmadığından spastik çocukların yaşam süresi normaldir. Spastik olan kol veya bacak ağrıyı, acıyı hisseder. Spastik çocukların hareketlerindeki bozukluğun derecesi zeka düzeyini göstermez.Spastik çocukların bir kısmı zamanla daha iyi duruma gelirken bir kısmı da gelişebilecek ek sorunlar nedeni ile daha kötüye gidiyor gibi görünebilir. Bu durumu engellemek ve yaşam kalitelerini arttırmak için mümkün olan en erken yaşta tedaviye başlamak gerekir. Serebral palsi bulaşıcı değildir, kalıtsal değildir, hayatı tehdit eden bir durum değildir.

Bazı spastik çocuklar başlarını geriye çeker ve aynı zamanda omuzlarını yukarı ve öne getirirler . Başın arkasından elle tutarak başın pozisyonunun düzeltilmeye çalışılması, çocuğun kendini daha fazla geriye çekmesine neden olmaktadır .

Eller başın her iki yanına yerleştirilip çocuğun boynu yukarı doğru çekilirse omuzlar ön kollarla birlikte aşağı inecektir . Çocuk kucakta otururken başını, omuzlarını ve kollarını geriye doğru atarsa, onu öne doğru çekmemek gerekir. Bu çocuk için doğru tutuş şekli, ebeveynin ön kolunu çocuğun boynunun arkasından geçirip, el ve ön kol yardımı ile omuzların öne ve içeri doğru çekilmesi ile sağlanabilir.

 

 

Emel İlhan
Okul Öncesi Eğitmeni

 


Sizden Gelenler
Yayınlanması için gönderdiğiniz yazılar [Yazar]