Ebeveyn Olmak Zevk Vermeli

Ebeveyn Olmak Zevk Vermeli

Çocuk anne baba tutumlarını taklit ederek davranış becerileri geliştirir
Ebeveyn Olmak Zevk Vermeli
Ebeveyn tutum ve davranışları çocukların kişiliklerini, sorun çözme becerilerini, gelişimini etkiler. Anne - Baba tutumları çocuk üzerinde büyük öneme sahiptir.

Tülay Özer

Tülay Özer

Ebeveyn olmak sayısız fedakarlık ve devamlı sıkı çalışmayı gerektirir. Yine de bu sorumluluk çemberi içinde anne - baba olmaktan tat almayı ihmal etmeyin.

Bir çocuğun büyümesi ve hızla gelişiminden daha büyük bir sihir olur mu? Çocuğunuzu yetiştirirken, onun olumsuz davranışlarının, anne-baba olarak bu ödüllere ulaşmanızı engellemesine izin vermeyin.

Birçok ebeveyn, rahatsız edici duygulardan ve stresten uzak kalmak için çocuklarını görmezden gelir, onları dışarıya oyun oynamaya gönderirler. Böylece onlarla uğraşmak zorunda kalmazlar. Çocukların yatma zamanını iple çekerler.

Bunlar çok değerli fırsatların boşa gitmesidir ve buna neden olan davranışların belki de çoğu, aslında görmezden gelinebilir.

10 Altın kurala uyun. Mutluluğu yakalayın

  • Sorumluluk almayı ve karar verebilmeyi öğretmeye, çocuğunuz henüz çok küçükken başlayın. Onu gerçek dünyada yaşamaya hazırlayın. Disiplinli ama pozitif olun.
  • Öfkeliyken ceza vermeyin. Tekrarlayan olumsuz davranışlar için, önceden planlanmış, karar vermeyi ve güvenilir olmayı öğreten cezalar verin. Çocuklar mantıklı cezalarla hayatta kalırlar. Örneğin mahrum bırakma gibi.
  • Çocuğunuzdan iyi davranışlar bekleyin. Çocuklar onlardan neler beklediğinizi bilir ve adeta zihninizdeki kehaneti doğrular şekilde hareket ederler. Ayrıca bazı durumlarda sizin nasıl davranabileceğinizi önceden varsaydıklarında, daha doğru kararlar verebilirler.
  • Olumsuz davranışların karşılığını verin, doğru davranın. Öfke nöbetlerini, mızmızlanmayı, şikayet etmeyi ve dalga geçmeyi değil, kibarca istenmiş istekleri yerine getirin. Tartışmaları ve boğuşmaları değil, sakince yapılan konuşmaları ödüllendirin.
  • Herhangi bir duruma müdahale etmeden önce iyi düşünün. Tutarlı olmaya özen gösterin. Tutarlı olduğunuz zamanlarda kendinizi ödüllendirin.
  • Çocuğunuzu başarılı olması yönünde destekleyin ve cesaret verin. Çocuğunuza başarının sırrının çalışmak olduğunu öğretin.
  • Kuralları önceden söyleyin. Bazen söz geçiremeyeceğinizi fark ettiğinizde, çocuğunuz tarafından sabote edilmeden önce kuralınızı gözden geçirmelisiniz. Olumsuz bir davranışın kalıplaştığını fark ettiğinizde, bir plan oluşturun. Destek ve cesaret sağlayın.
  • Çocuğunuzu davranışlarına bakmadan sevin. Çocuğunuzun pozitif özelliklerine odaklanın. Çocuğunuza doğru şeyi yapmaktan mutlu olmayı ve kendini ödüllendirebilmeyi öğretin. Çocuklarınıza kendilerini anlamayı ve kendileriyle barışık olmayı, hatalarını ve zayıflıklarını kabullenebilmeyi öğretin. Kendinizi örnek olarak gösterin.
  • Diğerleri sizi yargıladığında bile kendinize destek verin. Çocuğunuzun sizi zorlamasına ve sinirlendirmesine izin vermeyin. İyi bir örnek teşkil edebilmek için davranışlarınızı kontrol edin.
  • Sağlıklı ve mutlu bir aile ortamı yaratın. Birbirinizin gerilimini vurgulayın. Birbirinizin zayıflıklarını kabullenin. Hedeflerden ve değerlerden konuşun.


Feriha Şenkaya Dildar
Uzman Pedagog [Yazar]

"Ebeveyn Olmak Zevk Vermeli" ile ilgili BENZER YAZILAR