Cinsel Oyunlar ve Mastürbasyon

Cinsel Oyunlar ve Mastürbasyon

Çocukluk döneminde ki cinsel davranışlar aslında bebeklik döneminde kendini gösterir
Cinsel Oyunlar ve Mastürbasyon
Çevremizde gezen küçük insanın hiçbir şey duymadığı, duysa da anlamadığı, basit isteklerden ibaret olduğu yanılgısına düşeriz.

Tülay Özer

Tülay Özer

Eğer çocukların seksle ilgili incelemelerine şok ile karşılık verilirse, çocuğun güveni kaybedilebilir. Bu durum daha ilerisinde insan cinselliğiyle ilgili açık bir tutumla yapılacak konuşmaları da zora sokar. Geçici suçluluk, utanma ve endişe duyguları çocuğun kendine ve kendi cinselliğine bakış açısını etkileyebilir. Bu yüzden mastürbasyon ve cinsel oyunlarla ilgili çocuğunuzla yapacağınız konuşmalarda direkt ve duygusuz bir anlatım şekli bulmalısınız.

Cinsel oyunları

" Hadi doktorculuk oynayalım. Sen soyun."
" Tamam. Sen bana seninkini göster bende sana benimkini."

Bu kısa fikir alış verişi muhtemelen çocuğunuzun odasından duymak istediğiniz bir şey değildir. Fakat bu davranış doğal olarak meraklarını tatmin etmek isteyen altı ve on yaşlarındaki çocuklar arasında yaygındır. Eğer çocukların vücutlarıyla ilgili konuştuğunu duyduğunuzda  ya da onları cinsel/üreme organlarına bakarken ya da dokunurken yakaladığınızda, doğal olarak bir rahatsızlık hissedebilirsiniz ama bu endişenizi belli etmeyin. Unutmayın ki kazayla suçluluk duygusunu normal ve sağlıklı olan dürtülere bağlamak çok kolaydır.

Bu durumda ne yapmalısınız?

Eğer çocukları cinsel oyunlar sırasında yakalarsanız, gelişi güzel bir şekilde oyunlarını kesin. O anda yaptıkları hareketin yanlışlığını onlarla tartışmayın, çünkü o durumdayken duygularınıza engel olamaya bilirsiniz ve çocukların utanmasına ya da savunmaya geçmesine neden olabilirsiniz. Onun yerine, dikkatlerini başka bir aktiviteye çekmeye çalışın. ‘’ Bu oynamak için uygun bir oyun değil. Hadi ikinizde giyinin, beraber resim yapalım.’’ gibi bir yaklaşımla çocukları bu aktiviteden uzaklaştırırken aynı zamanda size güçlü duygularınızın sakinleşmesi ve duruma yapıcı bir şekilde yaklaşabilmeniz için zaman tanır.

Peki sonra?

O anlık güçlü duygularınız sakinleştiğinde ve çocuğunuz kendini artık durumla ilgili daha az duygusal hissettiğinde, bu tür oyunlara bakış açınızı onunla konuşmanız önemlidir. Aynı şekilde eğer çocukları vücutlarını keşfetmekle ilgili bir konuşma sırasında yakalarsanız, konuşmaya katışarak, bu durumla ilgili duygu ve düşüncelerinizi belirtebilirsiniz.

Çocuklarla cinsel oyunlarla ilgili konuştuğunuzda, ilk başta bu oyunu başlatan merakı tatmin etmek ve onlara kabul edilebilir cinsellikle ilgili sınırlar geliştirmelerine yardımcı olmak gibi iki ana amacınız olmalı.

1) Çocuğunuzun Merakını Tatmin Etmesine Yardımcı Olun

Cinsel oyun olayından sonra, çocukları huzurlu ve sakin bir zamanda bu ‘’oyun’’ ile ilgili konuşmaya davet edin. En gerçekçi şekliyle insan vücudunu tartışın. Çocuklarınızla kızlar ve erkekler arasındaki farklılıkları konuşun. Sorularını en iyi şekilde cevaplandırmaya çalışın. Çok merak ettikleri insan vücudunu resimlerle anlatan bir kitaptan yardım almanız olumlu etkiler yaratabilir.

Çocuğunuzun ne kadar bilgiye ihtiyaç duyduğuyla ilgili adımlarını takip edin. Cinsel oyunların bir çoğu karşı cinsin cinsel organının nasıl çalıştığına duyulan meraktan değil neye benzediği merakından ortaya çıkar. Bu konuyla ilgili tartışmalarınızın çocuğunuz sizi o yöne yönlendirmedikçe illaki üreme ve cinsel birleşme odaklı olması gerekmez.

2) Çocuğunuza Uygun Cinsel Sınırlar Koymasında Yardımcı Olun

Cinsel oyunlarla ilgili yapılan konuşmalara yanı zamanda çocuğunuza cinsellikle ilgili konularda sınırlar geliştirme fırsatını tanır. Çocuğa kendisini ‘’kötü’’ ya da ‘’günahkar’’ bir şey yapmış gibi hissettirmeden  bu durumu cinsel oyunlarla ilgili görüşlerinizi anlatmak için kullanabilirsiniz. Örneğin, kararlı bir ses ile ‘’ Vücudumuz gizli ve özeldir. Onu oyun oynamak için kullanmayız.’’ diyebilirsiniz.
Bu durum aynı zamanda cinsel istismarla ilgili olarak ‘’iyi dokunuşlar’’ ve ‘’kötü dokunuşlar’’ hakkında konuşmak için uygun bir zamandır.  Arkadaşları bile olsa hoşlarına gitmeyen bir dokunmaya hayır demeleri gerektiğini onlara açıklayın.

Mastürbasyon

On sekizinci ayını dolduran çocukların bir çoğu cinsel organlarını keşfetmeye başlar ve mastürbasyon yapar. Bu hareketi yetişkinlerin cinsel davranışları ve duygularıyla ilişkilendirmemek gerekir.

Çocuklar iki öncül nedenden dolayı, cinsel organlarıyla oynar ve mastürbasyon yaparlar;

  1. Cinsel organlarının tensel bir zevk (cinsel değil) kaynağı olduğunu öğrendiklerinden.
  2. Parmak emmek gibi bu davranışlarda onlara güven ve rahatlama duygusu verdiğinden.

Eğer çocuğunuz mastürbasyon yapıyorsa, siz bu durumu zararlı gördüğünüz ya da normal bulmuyorsunuz diye onunla bu konu hakkında konuşma ihtiyacı hissetmemelisiniz. Eğer çocuğunuz ara sıra evinizde mastürbasyon yapıyorsa, bu durumu görmezden gelin ve bir şey söylemeyin. Ama eğer aşırı derecede mastürbasyon yapıyor ya da kendiyle oynuyorsa ya da bunları herkesin içinde yapıyorsa, onunla bu davranışıyla ilgili konuşmanız gerekmektedir.
Cinsel oyunlarda olduğu gibi, mastürbasyon yapmanın ‘’yanlış’’ bir tarafı yoktur, o yüzden bu davranışı kötü ya da zararlı kelimeleri ile eşleştirmemeye özen gösterin.böylece utanç ve suçluluk duygularını geçici kılabilirsiniz.

Çocukluk döneminde mastürbasyon yapmak gibi hassas bir konuyu ele almanızda yardımcı olabilecek öneriler;

Çocuğunuzun mastürbasyon yapmakla geçirdiği zamanı azaltmanın yollarını bulun.

Eğer çocuğunuz günde iki defadan fazla mastürbasyon yapıyorsa, ilk amacınız çocuğun bu aktiviteyle geçirdiği zamanı azaltmak olmalı. Çocuk ne kadar az mastürbasyon yaparsa, bu alışkanlığı da o kadar zayıflar ve sonunda kesilir.
Çocuğunuzu mastürbasyon yaparken gördüğünüzde, ani bir şekilde çocuğun bulunduğu pozisyonu değiştirmek, azarlamak ve yaptığı işe dikkatleri çekmek gibi aşırı tepkilerden kaçının. Bunun yerine, sakin bir şekilde çocuğun dikkatini başka bir aktiviteye yönlendirmeye çalışın. Eğer çocuk bu davetinizi kabul etmiyorsa, fiziksel olarak rehberlik yaparak dikkatini başka tarafa yönlendirmeye çalışın. Çocuğun yaptığı şeyle ilgili yorum yapmayın. Bu söz söylemeden, çocuğun mastürbasyon yaparak geçirdiği zamanı azaltacaktır.
Bu önleyici stratejilere ek olarak, aşırı derecede sıklıkla tekrarlanan mastürbasyonun altında yatan nedeni teşhis etmeyi deneyebilirsiniz.

Göz önünde bulundurabileceğiniz birkaç muhtemel neden;

  • Can sıkıntısı : Televizyondan uzakta aktif ve uyarıcı olarak programlanacak aktiviteler bu soruna çözüm olabilir.
  • Gerginlik :  Mastürbasyonun yarattığı rahatlatıcı etki, gergin bir durumdan kurtulmak için sıklıkla tekrarlanma nedeni olabilir. Eğer çocuğun yaşadığı stresi azaltabilirseniz, böylece mastürbasyon dürtüsünü de azaltabilirsiniz.
  • Düşük kendine saygı : Böyle bir dertten mustarip çocuk, kendini memnun etmek ve güven duygusunu tatmin etmek için başka kaynaklara yönelecektir. Çocuğunuza başarılı olduğunu gösterecek aktiviteleri tercih edin. Örneğin; bisiklete binmek, ip atlamak ya da resim yapmak gibi. Onun özel olduğunu düşündüğünüzü hissettirin.
  • Cinsel istismar : Cinsel istismara uğrayan çocuk,yetişkin cinsel davranışlarında bulunmaya başlayabilir. Bu çocuklar mastürbasyonu cinsel tahrik olarak kullanırlar. Aynı zamanda cinsel konularda konuşmaya ve cinsel oyunların içinde bulunmaya da başlarlar. Eğer böyle bir nedenden şüpheleniyorsanız profesyonel yardım almaktan çekinmeyin.

Çocuğunuzun Daha Fazla Kendisini Farkında Olmasına Yardımcı Olun

Çocuklar mastürbasyonu nerede, ne zaman ve nasıl yaptıklarını farkında olmaya bilirler, bu durumda yaptıkları konusunda daha bilinçli olmaları için yardımınıza ihtiyaçları vardır. Evde ikiniz yalnızken, eylem sırasında çocuğa yaklaşın. Açık bir şekilde çocuğun gelecekte nasıl davranmasını istediğinizi anlatın. ‘Kendini bu şekilde okşamayı sevdiğini biliyorum ama bu insanların başkalarının önünde değil yalnızken yaptıkları bir şeydir. O zaman bundan sonra, bunu neden odanda yalnızken yapmıyorsun.’’ Böyle bir yorumun ardından gülümseyip, çocuğa sarılın böylece kendini kötü bir şey yapıyormuş gibi hissetmesine engel olursunuz.

Çocuğunuza Rekabetçi Bir Tepki Önerin

Çocuğunuza bu arzulanan hareketin yerine başka bir aktivite önererek ya da onu böyle bir aktiviteye yönlendirerek bir davranış modelini ortadan kaldırabilirsiniz. ‘’Rekabetçi bir tepki’’ dendiğinde anlatılmak istenen budur.

Eğer çocuğunuzun nerede ve ne zaman mastürbasyon yaptığını biliyorsanız, bu koşullara uyan zamanlarda çocuğu başka aktivitelere yönlendirirseniz, mastürbasyonun sıklığını azaltmış olursunuz. Örneğin eğer çocuğunuzun arabada giderken ya da televizyon seyrederken mastürbasyon yaptığını fark ettiyseniz, buralara çocuğun ilgisini çekebilecek ve ona başka bir şeyle ilgilenme imkanı verecek ufak oyunlar, kitaplar ya da oyuncaklar koyun.

Çocuğunuzun, siz etraftayken ellerinin meşgul olmasını istediğinizi bilmesini sağlayın. Örneğin çocuğunuza; ‘’ Senin için yeni kağıtlar aldım. Neden televizyon seyrederken benim için bir resim yapmıyorsun.’’ diye bilirsiniz.

Eğer oğlunuz gittiği her yerde penisini tutuyorsa, rekabetçi tepki sorununuza çözüm olabilir. Ondan mağazanın içinde çantanızı tutmasını isteyebilirsiniz. Ona sıkması için yumuşak bir top ya da oynaması için anahtarlarınızı verebilirsiniz. Ona şans getirmesi için her gittiği yere yanında taşıyabileceği tavşan ayağı ya da ufak bir top verebilirsiniz. Ellerini meşgul tutarsanız ‘’sorun’’ ile uğraşmanız gerekmez.
Çocukluk döneminde yapılan mastürbasyon ya da kendine dokunma, şüphesiz sizin için çocuğunuz için olduğundan daha  utanç vericidir. Çocuğunuz düşük kendine saygı, gerginlik ya da cinsel istismar belirtileri göstermediği sürece, sadece kendi dürtülerini dinlediğinden onlara ‘’ Yapma şunu!.’’ diye bağırmaktan kaçının.

Çocuğu ‘’durdurmak’’ bu işteki amacınız olmamalı. Bunun yerine bu davranışı daha fazla kabul edilebilir bir çevreye yönlendirmek ve insan vücudunun gizliliği ve kendini uyarmak hakkında bir anlayışa sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Mastürbasyon saldırgan enerjiyle birleştiğinde, saldırgan dürtülerin doyumsuzluğundan dolayı karşı konulamaz hale gelebilir. Karşı konulamayan mastürbasyon, korku ve suçluluk duygusunun cinsel organın hasarsız olduğuna dair bir rahatlığın devamlılığını talep eden davranışla birleşmesi ile ortaya çıkabilir. Her bir deneyimde yeterince tatmin olamama, ileriki zamanlarda ki memnun olma ihtiyacını arttırır. Karşı konulamayan mastürbasyon yapma isteği ve buna denk dürtülerle mücadele edilmesi uyku problemlerini doğurabilir. Bu mücadeleler ve uykusuzluk çocuk tarafından gizlenebilir.

İlk iki yılda cinsel organlarla oynanan oyunların ayrılık işlemi ve bireyselleşmeye olduğu kadar vücut görüntüsünün gelişmesine ve  madde ilişkisi kurulmasına da yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

Cinsel organların zevk verici kendi kendini uyarımına, çocuk iki buçuk yaşına gelene kadar mastürbasyon etiketi yapıştırılmamalıdır.

Uyarılmayla ilgili olan fanteziler mastürbasyon kavramı için önemlidir.

Mastürbasyon davranışını ve fanteziler entelektüel başarı, yetenek, oyun ve savunmacı karakter özellikleri biçiminde bastırılır ve türevleri gelişir.

Mastürbasyon, kısmi olarak çelişkili eğilimleri tatmin etmeyi ve gerginliğin rahatlatılması için uyarıyı kullanabilir.


Feriha Şenkaya Dildar
Uzman Pedagog [Yazar]