Gebelik - 4. Hafta
Gebelik - 4. Hafta

Tülay Özer

Gebeliğin tam olarak varlığının tıbbi verilerle ispatlanabildiği hafta, 4. haftadır. Zira 1., 2. ve 3. haftalarda aslında yumurta spermle birleştiği ve döllenme gerçekleştiği halde bulgular afakidir. 3. haftada yumurta hücresi bebeğin genetik yapısının anneden geri kalan kısmını belirleyecek olan spermi seçti ve iki ayrı kişinin genetik özelliklerinden yepyeni bir genetik yapıya sahip başka bir oluşum meydana geldi. Zigotun kendisine rahimde en güvenli yeri oluşturmasıyla beraber implantasyon gerçekleşti. 4. haftada adet görmeyen kadın, sanki adet görecekmiş gibi hafif ağrı, sancı, kasılmalar hisseder. Bunun yanında normal dışı bir yorgunluk, göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet, uyuma isteği ve bel ağrısı anne adayına hamilelik ile ilgili ipuçları verir. Bu nedenle doktora giden anne adayının yaptırdığı gebelik testi artık pozitif sonuç verecektir.

Gebeliğin 4. haftasında neler olur?
Bu hafta yapılan tetkiklerde bebeğin kafası, ağzı, beyni ve kalbi gözlenebilmektedir. Büyüklüğü yaklaşık 1 milimetre olan bu varlık, 4. haftanın sonunda plasenta gelişince besin ve oksijen alabilmek için anne rahmine doğru kanın ilerlemesi için boşluklar yaratacaktır. Bu süreçte bebek rahimde ve plasentada büyümeye başlamıştır. Rahim içine tamamen yerleşen bebek, anne adayında beta HCG üretmeye başlar ve bu hormon bebeğin yerleşebildiği mesajını verir. Bu hafta içinde anneye ait kılcal damarlarla iletişim kurulur ve bebek ile anne arasındaki ilk madde alışverişi başlar.

Gebeliğin 4. haftasında annede meydana gelen değişiklikler nelerdir?
Bu haftadan itibaren anne adayının kalbi daha hızlı atmaya başlar ve kan hacmi bu hıza yetişmek için ekstra efor sarf edeceğinden anne adayı kendini çok yorgun hisseder. Bunun yanında göğse fazladan kan geleceği için göğüs uçlarında aşırı hassasiyet hissedilir. Annede yükselen beta HCG hormonunun etkisiyle tat almada değişiklik, ağızda metalimsi bir tat meydana gelir.

Gebeliğin 4. haftasında anne adayı nelere dikkat etmelidir?
Gebelik öncesinde folik asit kullanımına başlanmamışsa hamileliğin belli olduğu bu hafta itibariyle her gün folik asit alımına başlanmalıdır. 4. haftaya kadar gebelik tam olarak bilinemediğinden sigara ve alkol alışkanlığı olan anne adayları bu alışkanlığa devam etmektedirler. Ancak 4. haftada doktor muayenesi ve test sonuçlarıyla hamilelik belgelendiğinden anne adayı tüm bu zararlı alışkanlıklarını bırakmalıdır. Hatta gebelik isteyen çiftlerin her ikisinin de daha plan aşamasındayken sigara ve alkolü bırakmaları, sağlıklı bir gebelik için şarttır. Normal şartlarda spor ve egzersizle pek arası olmayan kadınların kendilerini yormayacak ve bebeği tehlikeye düşürmeyecek dozda spor yapmaya çalışmaları gerekir. En azından günde yarım saat hafif tempolu bir yürüyüş yapmayı alışkanlık haline getirmek, hem sağlıklı bir gebelik süreci hem de kolay bir doğum için şarttır.

Gebeliğin 4. haftasında beslenme düzeni nasıl olmalıdır?
Gebelik döneminde bir miktar kilo alınması normal karşılanmaktadır. Ancak bu kilo alımında aşırıya kaçmamak hem sağlıklı bir gebelik geçirmek, hem sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek hem de bebek doğduktan sonra bunalıma girmemek için şarttır. Herhangi bir besleyici değeri olmayan aşırı yağlı, tuzlu hazır gıdalardan uzak durup, meyve, sebze, baklagiller, kuruyemiş, süt ve süt ürünleri ağırlıklı beslenmek sağlıklı bir gebelik için önemlidir. Bunun yanında kafein içeren içeceklerden uzak durup, maden suyu, evde sıkılmış meyve suyu ve sade su tüketimini artırmakta fayda vardır.

 

Gebelik 3. Hafta

 

Gebelik 5. Hafta

>