Gebelik - 3. Hafta
Gebelik - 3. Hafta

Tülay Özer

Gebelik haftaları, en son adet döneminin bittiği günden itibaren hesaplanmaktadır. Adet bittikten 3 ya da 5 gün sonra gebe kalındığı, günümüz tıp teknolojisiyle tam olarak bilinememektedir. Anne adayları bir sonraki adet geciktiğinde gebelikten şüphelenip kadın doğum uzmanına gider ve gebelik oluşmuşsa doktor bebeğin dört haftalık olduğunu söyler. Bu bilgiler ışığında 1., 2. ve 3. haftalarda gebelikten bahsedilmesi pek de mümkün olamamaktadır. Zira ilk iki hafta içinde yumurtalar birleşmek için spermi beklerler. Milyonlarca sperm hücresinden sadece bir tanesi yumurta hücresinin üzerindeki tabakayı deler ve yumurta hücresinin içine girmeyi başarır.

Gebelikte 3. hafta neler olur?
Kaliteli ve olgun spermin tüplerden geçip yumurtayla birleşerek döllenmeyi meydana getirdiği ve bu olayla ortaya çıkan oluşuma zigot denilir. Bebeğin ilk hali olan zigot bu hafta içinde oluşur ve doğacak bebeğin tüm genetik özellikleri bu dönemde belirlenir.  Ayrıca bebeğin cinsiyetinin de döllenme esnasında belirlendiği de bilinmektedir. Bu hafta oluşan hücre topunun çevresinde amniyotik keseye dönüşecek olan amniyotik sıvı birikmeye başlar ve oluşan bu sıvı gebeliğin sonuna kadar fetüsü muhafaza eder. Gebelikte 3. haftanın en belirgin özelliklerinden birisi de implantasyon kanaması yaşanmasıdır. İmplantasyon; döllenme ile birleşen sperm ve yumurtanın oluşturduğu hücrelerin enzimler salgılayarak rahim duvarı içinde ilerleyip kendine uygun, güvenli bir yer bulma çabası sırasında anne adayının birkaç damla kanaması olmasıdır. Bu dönemde implantasyon kanaması yaşamayan anne adayları için gebeliğe dair başka, belirgin bir işaret yoktur.

Gebelikte 3. haftada alınması gereken besin ve vitaminler nelerdir?
Bebek sahibi olmaya karar veren ve bunun için denemelere başlayan anne adaylarının gebelik başlamadan önce folik asit kullanmaya başlaması gerektiği bilinmektedir. Anne adaylarının haplar ya da folik asit içeren besinlerle günde 400 mikrogram folik asit almaları önerilmektedir. Portakal suyu, meyveler, tahıllar, yer fıstığı, dana ciğeri, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerin bol miktarda folik asit içerdiği bilinmektedir. Gebelik öncesinde ve sırasında gerekli olan miktarda folik asit alınması; bebeğin santral sinir sisteminde oluşabilecek muhtemel sorunları önleyebilir. Örneğin; folik asit eksikliği olan bebeklerin omurgalarında açıklık, beyin dokularının beklenen ölçüde gelişememesi gibi problemler sıkça görülmektedir. Bu sebeple gebelikte en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi olarak folik asit alımı gösterilmektedir. Bunların dışında bebek ve annenin sağlığı için gereken protein, kalsiyum, vitamin ve mineraller düzenli olarak alınmalıdır. Normal şartlarda günlük 45 gram protein alımı yeterliyken, hamilelerde yaklaşık 70 gram protein gerekmektedir. Bu düzlemde süt ve süt ürünleri, yeşil sebzeler, baklagiller, kırmızı et ve yumurta mutlaka tüketilmelidir.

Gebelikte 3. haftanın belirtileri nelerdir?
3.haftada henüz tıbbi olarak bilinmeyen gebelik durumu, anne adayının kendisinde hissettiği bazı değişikliklerden far edilebilmektedir. Örneğin hassas ve şişkin göğüsler, sık sık idrara çıkma, kokulara karşı aşırı hassasiyet, normal dışı mide bulantısı ve kusma nöbetleri, vücut ısısında ani yükselişler ve birden ter içinde kalmak gebeliğin erken belirtilerindendir. Bu izlenimler gebeliğin kesin göstergeleri olmasa da gebelik hakkında ipuçları verebilmektedir.

 

Gebelik 2. Hafta

 

Gebelik 4. Hafta

>