Gebelik - 5. Hafta
Gebelik - 5. Hafta

Tülay Özer

Gebelikte 5. haftaya gelindiğinde artık döllenme oluşmuş, bebek rahimde kendine en uygun yeri bulmuş, bebeğin temel organları oluşmuş, cinsiyet özellikleri gelişmiş ve yapılan testlerle gebelik kesin olarak belirlenmiştir. Gebeliğin 5. haftasında bebek artık bir susam tanesi büyüklüğüne ulaşmıştır. Bu haftanın en önemli olayı minik bebeğin kalbinin haznelere bölünmeye, atmaya ve kan pompalamaya başlıyor olmasıdır. Rahimdeki embriyonun vücudu 3 tabaka halindedir. Sonradan organ ve dokuların formlarını oluşturacak olan bu tabakalar; iç deri, orta deri ve dış deridir. İç deride bebeğin beyin, omurilik, omurga ve sinirler gelişecek, deri, saç, tırnak, meme, diş mineleri ve ter bezi oluşacaktır. Orta tabakada ise kalp ve dolaşım sistemi şekillenmeye başlar, kas, kıkırdak, kemik ve deri altı dokuları gelişir. Üçüncü tabaka olan dış deride bebeğin akciğer, bağırsak, idrar sistemi, karaciğer, tiroit ve pankreas şekillenir, gelişir.

Gebeliğin 5. haftasında annede hangi değişiklikler meydana gelir?
İlk haftalardan itibaren başlayan göğüslerde hassasiyet, ağrı, karında kramplar, koku hassasiyeti, sık sık idrara çıkma, yorgunluk, halsizlik devam ederken mide bulantıları 5. haftada daha da şiddetlenmektedir. Özellikle bu hafta bel ağrıları yoğunlaşmıştır ve bu ağrılar, kramplar anne adayını çok gergin bir birey haline getirebilmektedir. Bunun için ılık bir suyla banyo yapmak, sakinleştirici klasik müzik dinlemek, gün içinde ara ara birer saatlik uykulara dalmak anne adayına iyi gelecektir.

Gebeliğin 5. haftasında anne adayı nelere dikkat etmelidir?
Gebeliğin ilk 10 haftası bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemli olduğundan ve bebek zararlı etkilere karşı çok savunmasız olduğundan özellikle bu dönemde yeme, içme, sosyal yaşam, iş hayatı ve zararlı alışkanlıklar konusuna ekstra özen gösterilmelidir. Artık anne karnındaki bebek hızla büyümesi, gelişmesi gereken bir süreçte olduğundan vitamin, mineral, kalsiyum ağırlıklı beslenmeye özen göstermek ve uzun süreli aç kalmaktan kaçınmak gerekmektedir. Gebelikte hareketli bir yaşam, rutin olarak yapılan hafif egzersizler, iki günde bir yüzme ve hızlı olmayan düzenli yürüyüşler bebeğin ve anne adayının sağlığı, kolay bir doğum gerçekleşebilmesi için çok önemlidir. Bunlara ek olarak hamilelikten önce başlanması gereken folik asit alımına 5. haftada da aksatılmadan devam edilmelidir.

Gebelikte cinsel ilişki bebek için zararlı mıdır?
Toplumumuzda hamilelerin cinsel ilişkiye girmelerinin bebeğe zarar vereceği yönünde bir inanış hakimdir. Hiçbir bilimsel veriye dayanmayan bu inanç tamamen asılsızdır. Zira anne karnındaki bebek zannedilenin aksine dış etkenlere karşı çok güvenli bir ortamdadır. Normal bir cinsel ilişkinin bebeğe zarar verme gibi bir durumu olamaz. Ancak gebeliğin ilk dönemlerinde kanama olması durumunda doktor bir süreliğine cinsel ilişkiye girilmemesi gerektiğini söyleyebilir. İlk aylarda düşük tehdidi taşıyan anne adaylarının istirahat etmeleri, kendilerini yormamaları ve cinsel ilişkiden kaçınmaları bir doktor tavsiyesidir. Normal gebeliklerde son dört haftaya kadar düzenli olarak cinsel ilişki yaşanmasında hiçbir sakınca yoktur. Ancak son dört haftada erkeğin spermlerinde bulunan bazı maddelerin rahim kasılmalarını başlatabileceği düşünülmektedir.

 

Gebelik 4. Hafta

 

Gebelik 6. Hafta

>