Gebelik - 27. Hafta
Gebelik - 27. Hafta

Tülay Özer

Artık 6 buçuk aylık olan bebek, yaklaşık 1 kilogram ağırlığında ve 34-35 santimetre boyundadır. Akciğer gelişimi devam eden bebek, bu haftanın sonunda doğsa aslında tıbbi olarak yaşayabilecek özelliklere sahiptir. Normal sağlıklı doğan bir bebeğin akciğer gelimi 37. Haftada tamamlanmaktadır. Zamanından çok önce, prematüre olarak doğan bebeklerin yeni doğan bakım ünitelerine alınıp solunum desteği verilme ve kortizonlu iğneler uygulanma sebebi de akciğerlerin tam olarak oluşmamış olmasıdır. Anne karnındaki tüm hareketleri ultrasonla gözlenebilen ve anne tarafından hissedilebilen bebeğin beyin gelişimi de bu süreçte devam etmektedir. Bebek düzenli olarak uyumakta ve uyanmaktadır. Anne bu zaman dilimlerini de rahatlıkla fark edebilmektedir. Artık bebeğin hareketlerinin anne tarafından ara ara kontrol edilmesi ve uzun süren hareketsiz süreçlerde doktora başvurulması gerekmektedir. Bebeğin vücudunu kaplayan tüyler bu haftadan itibaren yavaş yavaş dökülürken, gözleri tamamen açılmış olan bebek de artık ışığa karşı hassaslaşmıştır.

Gebeliğin 27. haftasında annenin yaşadığı değişimler.

Artık rahim çok büyüdüğünden annenin diyaframına uygulanan basınç artmaktadır ve bu da nefes alıp vermeyi zorlaştırmakta, annenin kan seviyesi artmaktadır. Bunlara bir de artan kilolar eklenince annede kalp çarpıntısı ve ani, geçici çarpıntı şikayetleri oluşmaktadır. Bu şikayetleri azaltabilmek adına kilo alımını azaltmak, demir ve vitamin tabletleri kullanımını ihmal etmemek gerekir. Ayrıca yapılan kan testleri sonucunda kansızlık tespit edilen annelere özel bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Büyüyen rahmin yaptığı baskı ve artan hormon seviyeleri sebebiyle vajinal akıntıların miktarında da artma gözlenir. Bu akıntıların iç çamaşırda kalmaması ve uzun süre cilde temas etmemesi için günlük pet kullanıp sık sık değiştirmek gerekir. Ayrıca koyu kıvamlı, kahverengi, kötü kokulu akıntılar varsa vajinal enfeksiyon riskinden dolayı mutlaka doktora başvurularak, akıntıya kültür testi yaptırılmalıdır. Zira enfeksiyonlu akıntılar hem erken doğum riskini artırmakta hem de doğum sırasında bebeğe geçebilmektedir.

Gebeliğin 27. Haftasında tehlikeli olabilecek belirtiler.

Bu dönemde annenin zaman zaman kasık ve bel ağrıları hissetmesi, özellikle geceleri ayak ve bacaklarında şişmeler olması normaldir. Aslında günlük rutini etkilemeyecek düzeyde gelişen değişimler ve şikayetler normal karşılanabilir. Ancak bulanık görme ya da geçici görme kaybı, birkaç saat geçmesine rağmen bebeğin hareketlerini hissedememe, vajinal kanama, normalden çok daha şiddetli bebek hareketleri, bir türlü geçmek bilmeyen kusma, ateş ve baş ağrıları yaşanıyorsa mutlaka vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Gebeliğin 27. haftasında anneye beslenme önerileri.

Gebelikte annenin koku duyusu hassaslaştığından ve keskinleştiğinden daha önceden çok sevdiği besinler, gebelikte itici gelebilmektedir. Bu durumunda annenin kendisini zorlamaması, ancak tüm besin gruplarından azar azar almaya dikkat etmesi gerekir. Yağlı, karbonhidratlı besinler yerine, kalsiyum, vitamin, mineral ağırlıklı beslenmek, sıvı alımını artırmak, lifli, taze gıdalara yönelmek faydalı olacaktır. Bebeğin hızla geliştiği, büyüdüğü bu dönemde kalsiyumdan sonra en önemli olan vitamin C vitaminidir. Kış mevsiminde hamile olanlar için bu ihtiyacı turunçgillerden karşılayabilirken, yazın dolmalık kırmızı biber ve limonun en zengin C vitamini kaynakları olduğunu söylemek yerinde olacaktır. bununla birlikte yeşil yapraklı sebzeler ve bol bol taze salata tüketmek de gerekli vitamin ve mineral alımı için yeterli olacaktır.

 

Gebelik 26. Hafta

 

Gebelik 28. Hafta

>