Bebeğin kemiklerini kaplayan kas yapılarının hızla büyümeye başladığı 24. Haftada bebek yaklaşık 23 santimetre boyunda ve 550 gram ağırlığındadır. Bebeğin akciğerleri damarlar bu hafta da gelişmeye devam etmekte ve bebeği doğacağı anki nefesine, çığlığına hazırlamaktadır. Bu haftadan sonra geçen her hafta bebek ortalama 150 gram civarında alacak ve hızla büyüyecektir. Ayrıca parmak ve ayak izleri gibi ayrıntıların oluşması, bebeğin kendine özgü yapısının gelişmesi açısından 24. hafta ve sonrası çok önemlidir. Bebek artık tamamen duyabiliyor, tatları algılayabiliyor ve özellikle annenin sesine hareketlerle tepki verebiliyordur. Bu dönemde yüzü incecik binlerce tüyle kaplı olan bebek, doğduğunda tüm bu tüylerden arınmış olarak annesinin kucağına verilecektir.
Gebeliğin 24. Haftasında annede gözlenen değişiklikler.
Bu hafta itibariyle annenin göğüsleri, basenleri, kalçası ve tabiî ki de karnı iyice dolgunlaşmıştır. Eğer bu haftaya kadar çok fazla ihtiyaç hissedilip alınmadıysa, bu haftadan sonra hamile pantolonları, elbiseleri alınmaya başlanacaktır. Zira artık ne kadar bol olursa olsun, gebelik öncesi kıyafetlere sığmak mümkün olmayacaktır. 24. hafta ve sonrasında anne adayı her geçen gün biraz daha duygusallaşır, çok çabuk ağlamaya başlar. Artan hormon salgılarından kaynaklı hassasiyet doğuma kadar devam eder. Bu dönemde anne göz ve boğaz kuruluğu, burun tıkanıklıkları yaşamaktadır. Özellikle geceleri boğaz kuruluğu yüzünden nefes almakta zorluk yaşayabilir. Bunu önlemek için yatacağı odada bir süre buhar makinesi çalıştırmak ya da odayı sık sık havalandırmak iyi olacaktır.
Gebeliğin 24. Haftasında anneye öneriler.
Artık iyice fark edilen, saklanamayacak kadar büyüyen karın, göğüs ve basenler için şimdiye kadar önlem alınmadıysa, bu hafta itibariyle acilen önlem alınmalıdır. Badem yağı, buğday yağı, zeytinyağı gibi doğal yağlarla akşamları bu bölgelere masaj yapmak, duştan sonra nemli vücuda E vitamini içeren kremler sürmek gerilen cildin elastikiyetini artıracaktır. Aksi halde gebelikte dikkat edilmediği, gerekli özen gösterilmediği için oluşan çatlaklar için sonrasında uygulanabilecek bir bakım ya da kalıcı bir çözüm yoktur. Çatlakları tamamen onardığı iddia edilen kozmetik ve cerrahi müdahaleler hem tamamını yok edememekte hem de maddi olarak çok fazla imkan gerektirmektedir. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi de göğüs uçlarında oluşan sivilce benzeri kabarcıklardır. Bunların sıkılması, içlerindeki sıvının dışarı çıkartılmaya çalışılması çok yanlıştır. Zira onlar göğüsleri süt için hazırlayan, göğüs uçlarını besleyen yağlardır. Her anne adayının hayali sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek, ancak alınabilecek en az kiloyu almaktır. Pek de gerçekçi olmayan bu hayal için anne adayı kesinlikle kendisini zorlamamalı ve asla aç kalmamalıdır. Özellikle 24. Haftadan sonra iştah çok daha fazla artacaktır. Bu sebeple anne adayı az az, sık sık yemek yemeli, hem kendisinin hem de bebeğin sağlığı için kesinlikle aç kalmamalı ve doktor önermediyse diyet yapmamalıdır.
Glikoz tarama testi zamanı geldi.
Gebelikte 24. ve 28. haftalar arasında yapılan glikoz tarama testi, halk arasında şeker testi, şeker yüklemesi olarak bilinir. Glikoz testinde anne adayı bol şekerli, tatlı bir içeceği içer ve bu sıvı vücuda girdikten sonra metabolizma gerekli miktarda insülin üretebiliyor mu diye kan testi yapılır. Eğer sonuç normal kabul edilen değerler arasındaysa problem yoktur.