Gebelik - 22. Hafta
Gebelik - 22. Hafta

Tülay Özer

Gebeliğin 22. Haftasında bebek yaklaşım 30 santimetre uzunluğunda ve 500 gram ağırlığındadır. Burada hafta hafta verilen boy ve kilo ölçüleri ortalama değerlerdir. Artı ya da eksi birkaç birim olabilmektedir. Bu haftaki ultrason görüntülerinde bebeğin omurgaları çok belirgin bir şekilde görülür ve erkek bebeklerde testisler, onları kaplayan testis torbasına inmeye başlar. Bu haftadan sonraki ultrason muayenelerinde tam bir minik bebek görüntüsü izlenebilir. Öyle ki ultrasonda bebeğin göz mercekleri, dudakları bile görünebilmektedir. Bebeğin kaşları bile çıkmaya başlamıştır, ancak görünemeyecek, fark edilemeyecek kadar incedir. Bu hafta bebeğin diş etleri içinde minicik diş kökleri bile oluşmaya başlar.

Gebeliğin 22. haftasında anne adayında görülen değişiklikler.

Anne adayı artık çok daha hızlı kilo alıma eğilimindedir. 1-2 haftadır olduğu gibi bu ve sonraki haftalarda da sağlıklı beslenmeye özen göstermekte fayda vardır. Doktor özellikle belirtmediği sürece kesinlikle diyet yapmadan her çeşit besin grubunda yeteri kadar alarak beslenmek en doğru yoldur. Bu dönemde bebeğin ve dolayısıyla karnın büyümesine paralel olarak toplardamarlara yapılan baskı artmakta ve bu da özellikle sabah saatlerinde ayak ve bacaklarda ağrı ve şişliklere yol açmaktadır. Ancak bu şikayetler ilerleyen saatlerde biraz daha azalır. Bununla birlikte gün içinde uzun süreli ayakta kalındığında akşamları ağrılar olur. Ancak hareket halinde olan, arada kısa molalar verip dinlenen kadınlarda şikayetler çok daha hafiftir. Ayrıca bu dönemde barsak hareketleri de yavaşladığından uzun süren, ağrıya sebep olan kabızlıklar yaşanabilmekte, hatta basur şikayetleri de gözlenebilir. Bunu önlemek adına günlük yürüyüşleri ihmal etmemek ve sıvı alımını artırmak gerekir. Özellikle günde 2,5-3 litre su içmek annenin metabolizmasını hızlandıracak ve rahatlatacaktır. Bu şekilde de geçmeyen kabızlık vakalarında ise doktor önerisiyle ilaç kullanmak doğru olacaktır.

Gebeliğin 22. haftası için anne adayına verilebilecek öneriler.

Son dönemlerde anne adayının karnının daha hızlı büyümesi sebebiyle, vücudun ağırlık dengesi bozulmuş ve vücut öne doğru eğilmeye başlamıştır. Bu dönemde, karın bölgesi daha fazla büyümeden annenin mutlaka dik oturmayı, yürümeyi alışkanlık haline getirmesi gerekmektedir. Aksi halde kambur bir görüntü ortaya çıkacak ve hatta kalıcı olabilecek kemik eğrilikleri oluşabilecektir. Özellikle çalışan kadınlar her gün işe giderken ve tüm gün iş yerinde çalışırken mutlaka ayaklarının rahat edeceği, ortopedik ayakkabıları seçmelidirler. Ayağın doğal anatomisinin zarar görmemesi, bacaklarda ağrı olmaması ve özellikle de varislerin önlenmesi için dümdüz veya yüksek topuklu ayakkabılar yerine, hafif topuklu ayakkabılar tercih edilmelidir. Gebeliğin ilk yarısının atlatılmış olduğu bu dönemde hem fazla kilo almamak hem de vücudu daha zinde tutabilmek için hafif tempoda yürüyüşler yapmak ihmal edilmemelidir. Normalde 10-15. Haftalardan itibaren başlanması tavsiye edilen besleyici, doğal yağlarla masaj ve nemlendirme, bu haftadan itibaren daha da fazla önem kazanmaktadır. Hızla büyüyen karın, basen ve göğüslerin çatlamaması için zeytinyağı, buğday yağı, ceviz yağı, susam yağı gibi doğal yağlarla bu bölgelere masaj yapmak gerekmektedir. Ancak bunun doktorun izni ve bilgisi dahilinde yapılması önerimektedir.

 

Gebelik 21. Hafta

 

Gebelik 23. Hafta

>