Gebelik - 19. Hafta
Gebelik - 19. Hafta

Tülay Özer

19. haftada 15-17 santimetre boyu, 230 gram civarında ağırlığı bulunan minik bebek, artık duygusal olarak çok daha hızlı gelişmektedir. Bebeğin beyninde koku alma, görme, duyma, dokunma, tatma gibi duyuları bu hafta içinde oluşmaya başlayacaktır. Bu sebeple kesin olarak kanıtlanmamış olmakla beraber, 19. haftadan itibaren bebeğin, annenin konuşmalarını, müzik sesini duyabileceği, karnını severken dokunuşlarını hissedebileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte kol, bacak, baş gibi organlar, vücutta daha orantılı olarak gelişme göstermekte, damak yapısı ve süt dişlerinin yapısı oluşmaya başlamaktadır. Bu dönemde erkek ve kız bebeklerin genital organlarının artık tamamlanmaya başladığı da gözlenmektedir. Bu haftanın en önemli gelişmelerinden birisi de bebeğin kafasında saçların çıkmaya ya da filizlenmeye başladığı evre olmasıdır.

Gebeliğin 19. haftasında annede meydana gelen değişiklikler.
19. haftaya gelen bebeğin annesi bu haftadan itibaren artık çok daha hızlı kilo almaya başlayacaktır. Alınan bu kilolarla birlikte annenin vücudunda hissettiği ağırlık, uyuşukluk daha da artmakta ve hatta karın, kasık bölgesinde zaman zaman ağrılar, kasılmalar gözlenmektedir. Bu dönemde yorucu bir günün ardından ağrıların biraz artması normal karşılanmakla birlikte, normal rutin tempoda geçen günde bile şiddetli ağrı olması durumunda doktora başvurulması gerekmektedir. Son 2-3 haftadır daha fazla artan östrojen hormonu sebebiyle hamile kadının avuç içlerinde kızarıklıklar, ellerinde ve özellikle de yüzünde koyu ya da açık kahverengi lekeler oluşmaktadır. Hormonsal dengenin değişmesinden kaynaklanan bu lekeler daha çok dudak üstünde, elmacık kemiklerinde, alında görülmekte ve doğumdan sonraki süreçte çoğu zaman kendiliğinden geçmektedir. Ayrıca rahim her geçen gün büyümeye devam ettiği için, annenin midesine yaptığı baskı da aynı oranda artmaktadır. Bu sebeple kadında mide ekşimeleri ve reflü şikayetleri sıkça görülür. Bunu önlemek ya da en azından azaltabilmek için anne adayının daha az miktarlarda sık sık yemek yemeye özen göstermesi ve uyumadan en az 2 saat öncesinde yemeği bırakmış olması gerekir. Zira bir öğünde tıka basa doldurulan mide, rahmin yaptığı basıncı çok daha fazla hissetmektedir.

Gebeliğin 19. haftasında anneye öneriler.
Bu haftadan itibaren anne daha hızlı kilo almaya başlayacağından, yeme-içmeye biraz daha dikkat etmek, diyet yapmadan dengeli beslenmeye çalışmak, her gün yürüyüş yapmak ve mümkünse yüzmek faydalı olacaktır. Bu bağlamda düşük karbonhidratlı, bol kalsiyum ve vitamin içerikli beslenmeye özen göstermek gerekmektedir. Gebelik döneminde yapılan düzenli ve bilinçli egzersizlerin hem fazla kilo alımını hem de annenin yorgun, bitkin hale bürünmesini önlediği, kadının daha zinde olmasını sağladığı bilinmektedir. Araştırmalar; hamileliği boyunca düzenli olarak egzersiz yapan kadınların bebeklerine kan akışının daha iyi olduğunu ve bu bebeklerin daha sağlıklı olduklarını göstermektedir. Karnı büyüyen anne adayının çok fazla yorucu etkinliklerden kaçınması, iş ya da aktivitelerin arasında kısa dinlenme sürelerini sıkıştırması gerekir. Bu sayede özellikle karın, kasık ve belde hissedilen ağrılar azalacaktır. Bu dönemden itibaren gözle görülür hale gelecek olan gebelik lekelerinden korunmak ya da mümkün olduğunca önleyebilmek yüz bölgesine için yaz, kış güneş sürülmesi önerilmektedir. Bununla birlikte hamilelik döneminde tüm organların normalden daha hassas olduğu göz önünde bulundurularak özellikle yazın güneş gözlüğü ve şapka takmadan dışarı çıkmamakta fayda vardır.

 

Gebelik 18. Hafta

 

Gebelik 20. Hafta

>