Gebelik - 18. Hafta
Gebelik - 18. Hafta

Tülay Özer

18 haftalık olan bir bebek artık anne tarafından daha çok, daha net hissedilmektedir. Zira bebeğin anne karnındaki hareketleri, kıpırdamaları, tekmeler atmasını anne hisseder. Dört buçuk aylık bir bebek anne karnında hıçkırabilmekte, yutkunabilmekte, ellerini açıp kapatabilmektedir. Ayrıca bebeğin doğumdan sonra dışarı çıkacak olan ilk kakası bağırsaklarda birikmeye başlamaktadır. Ortalama olarak 15 santimetre boyunda 200 gram ağırlığındaki bebeğin, ellerinde ve ayaklarında parmak izleri oluşmaktadır. Şimdiye kadar daha yumuşak olan kemikler yavaş yavaş sertleşir. Eğer bebek erkekse prostat tamamen oluşmuş, kız ise yumurtalıklardaki ilk yumurta hücresi oluşmaya başlamış ve rahim de şekillenmektedir. Bebeğin kalp gelişimi devam ederken, cildi içinde bulunduğu sıvıdan korunmak için kreme benzer bir tabaka ile kaplanmıştır.

Gebeliğin 18. Haftasında annede yaşanan değişiklikler.

Bu dönemde 4 buçuk aylık olan bebeğe giden kan akışı hızlandığından, anne adayının kan hacmi de artar ve bu nedenle de tansiyonu çok düşük seviyede seyretmekte ve bu sebeple de anne adayında şikayetler görülmektedir. Genel olarak tüm gün tansiyonu düşük olan anne adayı aniden ayağa kalktığında ya da ani bir hareket yaptığında tansiyonu daha fazla düşebilmektedir. Tansiyon düşüklüğü baş dönmesi ve bulantı gibi şikayetlere sebep olabilmektedir.  Karşılaşılan bu sorunlar kadının günlük hayatını çok olumsuz etkilemediği, bayılma ya da bilinç kaybı gibi şikayetlere yol açmadığı sürece doğal karşılanabilmektedir. 18. haftada sıklıkla karşılaşılan tansiyon düşüklüğü anne adayında aşırı yoğun kusma, bayılma, ani bilinç kaybı gibi sorunlara sebep olduğunda mutlaka gebeliği takip eden doktora başvurulmalıdır. Bu haftadan itibaren anne adayının karnı hızla büyüyeceğinden, kadın denge sorunları yaşayabilecektir. Vücudun ağırlık merkezi değişir ve kadın günlük rutin işlerini yaparken bile dengesizlikler olur, sarsılma, düşme sorunları yaşanabilir. Bu sebeple her geçen daha dikkatli ve kontrollü hareket etmekte fayda vardır. Neredeyse hamilelerin üçte biri bu dönemde en az bir kez düşmekte ve bundan kaynaklanan sağlık sorunları yaşayabilmektedir.

Gebeliğin 18. haftasında anneye verilebilecek öneriler.

Sık sık tansiyonu düşen anne adayının dinlenmeye daha çok vakit ayırması gerekmektedir. Ani tansiyon düşüklüğünde ise sırt üstü yatarak ayaklarını yukarı kaldırıp duvara dayayarak bir süre o şekilde beklemesi yerinde olacaktır. Ayrıca kadın kendi sağlık durumundan, ruh halinden tansiyonunun düştüğünü hissedebilir. Bu dönemde evde kendi kendine sürekli tansiyon ölçmesi, bunun kontrol etmesi doğru olmayabilir. Zira tansiyonun düştüğü kaygısı içinde kalp ritmi yükselir ve tansiyon değerleri de yüksek çıkabilir ya da evde kullanılan tansiyon ölçümü aletleri doğru sonuçlar vermeyebilir. Bu dönemde karın belirginleştiğinden anne adayının araba kullanmasının sakıncalı olabileceği gibi yanlış inanışlar mevcuttur. Ancak kadının rahim ve karın kasları, bebeğin içinde olduğu amniyon sıvısı bebeği her türlü dış etkiden koruyabilmektedir. Ancak sürücü ya da yolcu olarak her hangi bir araç içinde bulunan hamile kadının sarsılmalara, ani frenlere karşı dikkatli olması fayda sağlayacaktır. Anne adayının karnı çok fazla büyüyene kadar, gebeliğin 7-8. aylarına kadar araba kullanılmasında her hangi bir sakınca görülmemektedir. Sonrasında karın fazla büyüdüğünden direksiyona değme ve darbelere daha açık olabilme olasılığı yüksek olduğundan araba kullanmak önerilmemektedir. Karnın hızla büyümesine bağlı olarak dengesizlik yaşayan anne adayının düşmemek için tabanları kaymayan, topuksuz ayakkabıları tercih etmesi gerekmektedir.

 

Gebelik 17. Hafta

 

Gebelik 19. Hafta

>