12. haftada artık tüm organları oluşmuş bir bebekten bahsetmek mümkündür. Şekli, yapısı ve işlevleri belli olan organlar bu haftadan sonra ebat olarak büyümektedirler. Bu haftaya kadar aralarında perdeler bulunan parmaklar, bu hafta birbirinden ayrılır. Baş ve popo mesafesi 6 santimetreyi geçmiş, kilo ise bu haftanın sonunda yaklaşık olarak 16 grama ulaşmış olacaktır. Bunun yanında tırnaklar oluşmuş ve uzamaya başlamış, saçlar uzarken, bağırsaklarda peristaltik sindirim aktiviteleri başlamıştır. İyice hareketlenen bebek sık sık ağzını açıp kapar ve ultrason muayenesinde hıçkırıkları bile fark edilebilir. 12. haftanın sonuna doğru parmağını emmeye başlayan bebeğin kalbi, rahim dakikada 120-160 kez atmaktadır. Ayrıca 12. haftada yapılan düşükler incelendiğinde bu hafta bebeğin cinsel organının belirginleştiği görülmekteyken, ultrason görüntülerinde cinsiyeti ayırmak çoğu zaman mümkün olamamaktadır. 11-14 haftalarda yapılan ikili tarama testi (down sendromu testi) için bebeğin ense pilisi kalınlığını ölçmek gerekmektedir. Ancak başının üzerinde dönme, amuda kalkma, takla atma gibi pek çok hareketi rahim içinde sergileyen bebek, çoğu zaman bu ölçümü güçleştirmektedir.
Gebeliğin 12. haftasında annede hangi değişiklikler görülür?
Bu hafta rahim, genital organların hepsinin bulunduğu kemik çatısından yukarı doğru hareket etmeye başlayacaktır. İşte bu sebeple büyüyen rahmin mesanenin üzerine yaptığı baskı azalır ve anne adayı sık sık tuvalete gitmekten kurtulur. Anne adayının vücudu bu gebelik durumuna alışmaya başladığından kusma, bulantı yorgunluk gibi şikayetler bu haftadan itibaren azalırken, artan kan hacmi dolayısıyla baş ağrıları daha da sıklaşacaktır.
12. haftadan itibaren saç, tırnak ve cilt bakımına özen gösterilmelidir!
Gebelikte bazı anne adayları ciltlerinin canlandığını, güzelleştiğini bazıları ise sivilceler lekeler oluştuğunu belirtirler. Bu dönemde cilt dışarıdan gelen etkilere çok açıktır. Aşırı rüzgara, soğuğa, güneşe maruz kalmak ciltte kırışıklık ve lekelere yol açabilir. Bu sebeple dışarı çıkmadan önce mutlaka güneşten koruyucu kremler kullanmak, banyodan sonra cildi yumuşatmak adına nemlendirici sürmek gerekir. Ayrıca bazılarının tırnakları çok cansızlaşıp sık sık kırılır, saçları dökülürken, bazılarının ise tırnak ve saçları hızlı uzamaktadır. Bu farklılaşmalar anne adayının normal metabolizmasının gebelik hormonlarına gösterdiği reaksiyonla ilgilidir. Ancak bu farklılıklara rağmen anne adaylarının çoğunluğunda bu haftadan itibaren diş eti kanamaları görülmektedir. Bunu önleyebilmek adına öncelikle yumuşak uçlu fırçalar kullanmak ve flor içeren diş macunlarını tercih etmek gerekir. Dökülen saçlar içinse her hangi bir kozmetik ya da kimyasal içeriği bulunmayan bakım maskeleri haftada bir kez uygulanabilir. Örneğin haftada ya da 10 günde bir saç diplerine zeytinyağı ve bıldırcın yumurtası karışımını sürmek saç dökülmelerini önleyebilmektedir.
12. haftada anne adayına öneriler.
Bu haftadan itibaren bel ve basen bölgesi daha hızlı genişlediğinden rahat, bol, lastikli kıyafetler tercih edilmelidir. Ayrıca yatarken asit yemek borusundan ağza doğru hareket eder ve mide yanmaları sıklaşır. Bunu önlemek için mideyi baş hizasının altında tutacak şekilde yan yatmak faydalı olacaktır. Bu dönemlerde görülen düşük kan şekeri seviyesi bazı gebeliklerde dönmelerine sebep olduğundan, anne adayının iş ve sosyal hayatı olumsuz etkilenmektedir. Ancak düzenli olarak az ve sık yemek yemek, yeteri kadar dinlenmek ve yataktan, koltuktan kalkarken yavaş hareket etmek baş dönmelerinin azalmasına sebep olacaktır.