Gebelik - 11. Hafta
Gebelik - 11. Hafta

Tülay Özer

10. haftadan itibaren iyice hareketlenen ve hareketleri neredeyse hissedilmeye başlanan bebeğin 11. haftada boyu ortalama 4-5 santimetre, kilosu ise yaklaşık 8 gramdır. 11. hafta bebeğin en hızlı geliştiği dönem olarak tanımlanmaktadır. Hızla büyüyen kafa artık vücudun yarısı büyüklüğündedir. Ancak bu haftadan itibaren kafanın büyüme hızı yavaşlayacaktır. 11. hafta itibariyle beyin, akciğer, karaciğer, bağırsaklar neredeyse normal fonksiyonlarını yerine getirecektir. Bunlarla beraber bebeğin saç ve tırnakları gelişmeye başlarken, bazı kemikler hızla güçlenmektedir. Bebeğin genital organı daha önceki haftalara göre biraz daha belirginleşse de, hala ultrasonda cinsiyet belirlemek mümkün olmamaktadır. Bebeğin anne karnında ilk gelişen duyuları olan tat alma ve dokunmanın 11. hafta itibariyle geliştiği düşünülmektedir. Zira bu hafta bebek annenin rahim içerisine dokunarak yaşadığı ortamı, alanı tanımaya çalışmaktadır.

11. haftada anne adayında hangi şikayetler görülür?
10. haftadan itibaren anne adayının bulantı ve kusma şikayetleri azalırken başka şikayetlerde artma gözlenmektedir. Bu haftadan itibaren en hızlı değişim kilo artışında olacaktır. Zira hızla büyüyen bebekle beraber, iştah da artmaktadır. Göbek ve basen bölgesinde genişleme olduğundan vücudun ağırlık noktası değişecektir. Bu sebeple anne adayının bel ve sırt ağrıları artacak, ayak ve bacaklarda kramplar sıklaşacaktır. Yine bu haftalarda hormon değerleri artacağından ve değişeceğinden anne adayı sık sık ani ve şiddetli baş ağrısı krizlerine girebilir. Bu sebeple de aşırı sinir ve huysuzluk gözlenebilir. Ayrıca 11. hafta itibariyle anne adayının vücudunda bölgesel şişme, su toplama sorunu oluşabilmektedir. Bunun en önemli sebebi anne adayının uzun süre aç kalması ve öğünlerde çok fazla yemek yemesidir. Öğünleri sıklaştırarak ve porsiyonları küçülterek bu problemi aşmak mümkün olacaktır.

11. haftada anne adayına öneriler.
Bu dönemden itibaren iştah artacağı için anne adayının yağlı ve kalorili yiyecek, içeceklerden uzak durması gerekecektir. Bu sebeple yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermek gerekir. İyi pişmiş et ve balıklar, pastörize edilmiş sütler özellikle tüketilmeli, cips, kola, kızartma gibi gıdalardan uzak durulmalıdır. Özellikle bel ve sırtta hissedilen ağrıları azaltmak adına hafif egzersizlerle vücudu çalıştırmak, otururken, yürürken dik durmaya özen göstermek ve uzun süreli aynı pozisyonda kalmamaya çalışmak gerekir. Otururken sırta yumuşak bir yastık koymak da bu ağrıları önlemeye yardımcı olacaktır. Muz, kuru kayısı, kuru üzüm, incir ve avokado gibi potasyum yönünden zengin gıdalarla beslenmeye özen göstermenin de sıklaşan krampları önleyebileceği ya da azaltabileceği söylenebilmektedir. Ayrıca anne adaylarının muzdarip oldukları baş ağrılarını azaltmak için bol bol su içilmesi ve parasetamol içeren ağrı kesicilerin doktor kontrolünde kullanılması önerilmektedir. Anne adayı bu dönemin rahatsızlıklarını daha kolay atlatmak istiyorsa düzenli olarak egzersizler, yürüyüşler yapmaya özen göstermeli, ruhsal ve fiziksel olarak kendi kendini rahatlatmaya çalışmalıdır.

11. haftada down sendromu testi yaptırılır!
Halk arasında zeka testi olarak adlandırılan down sendromu testi 11. ve 14. haftalarda yaptırılmaktadır. Bu ikili tarama testinde ultrasonda bebeğin ense kalınlığı ölçülür ve kanda ölçülen bazı değerlerle birlikte bebekteki down sendromu riski belirlenir. Bu sayede bebeğin, toplumda en sık karşılaşılan kromozom bozukluğu olan down sendromu sorunu yaşayıp yaşamama durumu tespit edilebilir.

 

Gebelik 10. Hafta

 

Gebelik 12. Hafta

>