Gebelik - 15. Hafta
Gebelik - 15. Hafta

Tülay Özer

Bu haftanın sonlarına doğru minik bebek; yaklaşık 12 santimetre boyunda ve 70 gram ağırlığında olacaktır. 15 haftalık bir bebek el ve ayak parmaklarını oynatabilir, anne adayı henüz hissetmese de küçük hareketlerle tekmeler atabilir. Bu arada bebek nefes alıp verme etkinlikleri yaparak anne karnının dışındaki dünyaya hazırlanmakta ve akciğerlerini geliştirmektedir. 15. haftada ultrason muayenesinde bebeğin nefes alış verişleri, dudak ve göz hareketleri fark edilebilir ve kesin olmamakla beraber cinsiyetinin de belirlenme ihtimali vardır. Bu hafta bebeğin vücudunda tüy ve kıllar hızla oluşmaya devam edecektir. Tabi ki bu durum anneye mide yanması ve ekşimesi olarak geri dönecektir. Ayrıca bebeğin boyu bu haftalarda daha hızlı uzamakta ve özellikle de bacak boyundaki uzama doktorun ultrason muayenesinde çok net  tespit edilebilmektedir.

Gebeliğin 15. haftasında annede hangi değişiklikler yaşanır?
Gebeliğin bu haftalarında büyüme aşamasında olan bebek dolayısıyla anne adayının iştahı her geçen gün artmaktadır. Buna paralel olarak normalden daha fazla yemek yiyen anne adayının hem karnı daha da belirginleşir hem de hızlı kilo alır. Bu haftanın en can sıkıcı durumları; anne adayının uykusuzluk çekmesi, ayak ve ellerinde şişlik oluşması ve özellikle yattığında bacağına, ayağına kramp girmesidir. Bu durum kadının dinlenmesine olanak vermediğinden sıkıntılı bir süreç yaşanabilir. Hızlı kilo alımı ve süt hormonlarının salgılanması dolayısıyla göğüs, basen ve göbekte önlenemez bir büyüme gözlenecektir. Bu dönemdeki doktor kontrollerinde düzenli olarak kilo ölçümü de yapılacağından, normalin üzerinde bir durum yaşanıyorsa doktor uyaracak ve bunun için önlemler alınmasına yardımcı olacaktır.

Gebeliğin 15. haftası için anneye hangi öneriler verilebilir?
Gebeliğin ilerlemesi ve bebeğin büyümesinden dolayı artan iştahı dizginlemek anne adayı ve bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Bu sebeple anne adayı her şeyden biraz tadarak, aşırıya kaçmadan beslenmeye özen göstermelidir. Bu dönem beslenmesinde gıda çeşitliliğine gitmek çok doğru bir yaklaşım olacaktır. Sebze, meyve, et, kuru baklagiller gibi her tür gıdadan azar azar alınması hem daha dengeli beslenmeyi hem de bebeğin tüm tatlara aşina olmasını sağlayacaktır. Zira uzmanlar gebelik döneminde çeşitli gıdalardan beslenenlerin çocuklarının yemek seçme sorunu daha az yaşadıkları görüşündeler. 15. haftada sıkça rastlanan uykusuzluk problemleri için anne adayının gününü daha sakin geçirmeye çalışması, stresli ortamlardan uzak durması, yatmadan önce ılık su içmesi ve mümkünse uyumadan 1 saat önce hafif müzik dinleyerek, kitap okuyarak vakit geçirmesi önerilmektedir. Gebeliğin normal semptomları olarak değerlendirilen kramplar ve şişlikler için de gün içinde hareket olanağını artırmaya çalışmak, hafif egzersizler yapmak ve özellikle de yürüyüşler yapmak iyi gelecektir. Bu dönemde büyüyen göğüsler için yumuşak, pamuklu ve bir beden büyük iç çamaşırları, normalden biraz daha uzun ve bol bluzlar giyilmesi anne adayının rahat edebilmesi için önemlidir.

Gebelikte sıvı tüketiminin önemi.
Genç, yaşlı herkeste olduğundan biraz daha fazla su ihtiyacı hamilelerde hissedilmektedir. Normal bir bireyin günde ortalama 2 litre su tüketmesi yeterliyken gebelikte bu miktar 2,5-3 litreye kadar çıkabilmektedir. Özellikle de yaz aylarında ihtiyaç gebelikle beraber vücudun, metabolizmanın su ihtiyacı artmaktadır. Bu dönemde yeteri kadar su içip içmediğini anlamakta zorlanan kadınların idrarlarının rengini kontrol etmeleri yeterli olacaktır. İdrar rengi açık sarı olan kadınların yeterince su tükettikleri söylenebilirken, koyu sarı ya da kahverengi olanların su tüketimlerini artırmaları gerektiğini söylemek doğru olacaktır. Gebelikte suyu fazla tüketen bayanların; rahim kasılmaları, kabızlık, idrar yolu enfeksiyonu, ödem ve erken doğum gibi olumsuzlukları yaşama ihtimallerinin daha düşük olduğu bilinmektedir.

 

Gebelik 14. Hafta

 

Gebelik 16. Hafta

>