Yeni ve Umut Verici Bir Yaklaşım Olarak Sanal Gerçeklik Terapisi

Yeni ve Umut Verici Bir Yaklaşım Olarak Sanal Gerçeklik Terapisi

Korku ve kaygı canlılar için oldukça doğal ve yaşamsal işlevselliği koruyan bir duygudur.
Yeni ve Umut Verici Bir Yaklaşım Olarak Sanal Gerçeklik Terapisi
Sanal gerçeklik terapisi, atlatılamayan korku ve kaygılarla kişiyi sanal gerçeklik üzerinden maruz bırakarak tedavi etmeyi amaçlayan tedavidir.

Tülay Özer

Tülay Özer

Fobilerin, özellikle de ileri seviyedeki fobilerin, insanların hayatını oldukça zorlaştırdığı hatta yaşanmaz kıldığı bir gerçek. Ülkemizde en yaygın rastlanan fobi türü basit veya diğer adı ile özgül fobilerdir. Hayvan fobileri, yükseklik korkusu, uçak korkusu, kapalı ve açık alan fobileri gibi yaygın görülen fobi türleri günlük hayatımızı kısıtlamakta, yaşam kalitemizi düşürmektedir. Ayrıca sanal gerçeklik terapisi, sosyal ilişkilerini geliştirme konusunda güçlük çeken sosyal fobide de başarı göstermiştir.

Son yıllarda sanal gerçeklik teknolojilerinin özgül fobilerin tedavisinde kullanılması çalışmaları çok yüksek oranlarda başarı göstermiştir.

Geleneksel yöntemlere kıyasla, terapide sanal gerçeklik kullanımının, maliyet, süre ve "bulunma hissi" açılarından daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Terapide sanal gerçekliğin kullanılması tedavinin gerçekliği ve etkisinden hiçbir şey kaybettirmiyor. Çünkü, fobisi olan kişilerin tepkilerinin şiddeti ve endişe seviyeleri, fobinin kaynağının ne kadar gerçek olduğuyla ilgili değil.

Özellikle toplum içinde konuşma yapma gibi durumlarda dinleyici bulmak ve alıştırma deneylerini gerçekleştirmek zor olabilir. İzleniyor iken bir eylemi gerçekleştirme veya pazarlık yapma gibi konular sanal gerçeklikte kolayca ele alınabilmektedir. Alıştırma süresi istenildiği kadar uzatılabilir veya kısaltılabilir. Anksiyete kaynağı olan durum terapi ortamında sanal olarak yaratılmaktadır.

Gerçek hayatta alıştırmadan farklı olarak sanal gerçeklikte uyaran terapist tarafından ayarlanabilir.


Ertuğ Gül
Psikolog [Yazar]

"Yeni ve Umut Verici Bir Yaklaşım Olarak Sanal Gerçeklik Terapisi" ile ilgili BENZER YAZILAR