Anne Beni Nereden Aldınız?

Anne Beni Nereden Aldınız?

Anne Beni Nereden Aldınız?

Tülay Özer

Tülay Özer

Çocukların cinselliği kimliklerini fark etmeleri 3 yaşından itibaren görülen normal bir gelişim sürecidir. Bu süreçte çocuğunuzdan gelen sorulara ve çocuğunuzun sergilediği cinsel davranışlara olan tutumunuz, hem çocuğunuzla ergenlikteki ilişkinizi hem de cinsel hayatının kalitesini belirleyecektir.

2 yaşındaki bir çocuk karşı cinsteki kardeşinin, kuzeninin veya arkadaşının cinsel organını gördüğünde bir farklılık olduğunu anlayabilir ve bu farklılığın sebebini sorabilir. Bu farklılığı gördüğünde doğru şekilde bir açıklama yapılmazsa kız çocuğun da eskiden penisinin olduğunu ama yaptığı kötü bir davranış yüzünden onu kaybettiğini düşünebilir. Dolayısıyla kendi de penisini kaybetme endişesi yaşamaya başlayabilir. Veya bir kız çocuğu bir erkek çocuğunu gördiğinde kendinde penis olmadığı için kendini eksik ve küçük görebilir. Burada yapılacak en doğru açıklama, kızların ilerde “anne”, erkeklerin de “baba” olabilmeleri için böyle yaratıldıklarını söylemektir.

3 yaş civarında özellikle etrafınızda hamile bir bayan varsa bebeklerin nasıl oluştuğu ve dünyaya nasıl geldiklerini merak etmeye başlayacaklardır. Böyle bir durumda, kadınların vücudunda bebekler için özel bir yer olduğunu ve bebeklerin bu bölünde gelişim büyüdüklerini söyleyebilirsiniz. Sadece çocupunuzuzun sorduklarını doğal bir şekilde yanıtlamak yeterlidir. O bu konuya girdi diye her şeyi anlatmanıza gerek yoktur. Çocuğunuz zaten gelişimine uygun soruları zamanı gelince soracaktır.

Bebeklerin annenin karnında oluştuğunu öğrendikten sonraki merak konusu bebeklerin annenin karnından nasıl çıkacağıdır. Burada yapılacak açıklama, kadınların bebeklerini rahat bir şekilde dünyaya getirmeleri için bir deliklerinin olduğunu, bebek geçerken bu deliğin esnediğini ve bebeğin kolayca çıkabildiğini söylemektir.

Çocuklar 6 yaşından küçük çocuklar cinsel ilişki ile ilgili bilgileri almaya henüz hazır değildirler. O nedenle, bebeklerin annenin karnına nasıl girdiği ile ilgili bir soru geldiğinde çok ayrıntı vermeden ama mutlaka babadan da bahsederek şöyle diyebilirsiniz: “Anne ile baba birbirlerini severler ve bu sırada babada bulunun tohumlar anneye geçerek annenin yumurtası ile birleşir ve yumurta büyümeye başlar. Böylece bebek oluşur.” Çocuğunuzun soruları artmaya başlarsa kısaca yanıt verebilirsiniz. Verdiğiniz bilgiler eksik olabilir ama yanlış olmamalıdır.

Önemli noktalar:

· 2 yaşından ititbaren karşı cins çocuklarınızın birlikte yıkanmalarına veya giyinmelerine izin vermeyin. Çünkü bu yaşlar cinsel oyunların başlayabileceği yaşlardır ve çocuklar bazen sınırı bilemeyebilirler.

· Yine 2 yaşından itibaren çocuğunuzun yanında giyinmek, tuvalete girmek, yıkanmak gibi davranışlarda bulunmayarak insanlar arasında bedensel bir sınırın ve gizliliğin olduğu mesajını vermeye başlayabilirsiniz.

· Çocuğunuzu dudağından öpmeyin. Çünkü bunu normal bir davranış gibi kodlayıp arkadaşları üzerinde denemek istediğinde panikleyebilirsiniz.

· 3-6 yaş arasında çocukların kendilerini fark etmeleri ve cinsel organları ile oynamaları, bir yerlere sürterek hoşlandıklarını söylemeleri sıklıkla karşılaşılan normal bir durumdur. Çünkü bedenlerini keşfetmeye başlamışlardır. Böyle bir davranış ile karşılaştığınızda yapılacak en yanlış şey kızmak, ayıp olduğunu söylemek ve bir daha yapmasını yasaklamaktır. Çünkü, bu çocuğun ilerdeki cinsel yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir. Yapılması gereken çocuğun ilgisini başka yönde çekmek, eğer eğer eli ile yapıyorsa eline bir oyuncak vermek, resim çizmesini istemek olabilir.

 


Açelya Şahin Fırat
M.A. Uzman Klinik Psikolog [Yazar]