Oyuncak Seçimi

Oyuncak Seçimi

Oyuncak Seçimi

Tülay Özer

Tülay Özer

Oyun çocuğunuzun en önemli işidir. Bu yolla hayatı ve sosyal hayata uyum sağlamayı öğrenir.Ayrıca oyun, çocuğun gelişimindeki en önemli araçlardan biridir. Çocukların yaratıcılıklarını geliştirir, kendi bilgi ve yetenekleri hakkında güven kazanmalarını sağlar. Oyunda harcanmış zaman değerlidir çünkü oyun, oyuncak kullanmaktan çok daha fazla şey ifade eder ve içten gelen çaba gerektiren bir aktivitedir.
 
 Oyun, yaş dönemlerine göre değişiklik gösterir. Okul öncesi dönemde çocuklar yaşantılarının farklı yönlerini yansıtan dramatik oyunlara yönelirler. Çocukların oyun dönemlerini şöyle sıralayabiliriz.
 1-Tek başına oyun
 2-Başka bir oyunu izleme
 3-Paralel oyun
 4-İşbirliğine dayalı kurallı oyun
 
 Çocuğun hayatında bu denli önemli olan oyun ve oyuncakların seçimi de siz anne-babalar için zaman zaman zorlayıcı olabilir. Oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Okul öncesi dönem çocukları işlevsel parçalı oyuncaklardan hoşlanırlar. Önceleri küçük parçalı oyuncakları tercih ederler ancak parçaları ağzına götürme davranışı varsa bu tarz oyuncaklar verilmemelidir.
 
 Tercih edeceğiniz oyuncaklar;
 
 Çabuk kırılıp, kesici parçalar meydana getirebilecek oyuncaklar olma-malı,
 Camdan yapılmış olmamalı,
 Keskin ve sivri kenarlı olmamalıdır.
 Bir yetişkin eşliğinde oynanmıyorsa elektrik bağlantılı olmamalıdır.
 Bu güvenlik önlemleri dışında önemli bir nokta da oyuncağın çocuğun zeka ve gelişimine uygun olmasıdır.
 
 Oyuncak seçerken cinsiyet ayrımı gözetmemelisiniz. Kız çocuklarına bebek, erkek çocuklarına ise sürekli araba almak gibi. Çocukların yumuşak oyuncaklardan çok hoşlandıklarını, sarılma ihtiyaçlarını karşıladıklarını unutmayıp evde ayıcıklar ve çeşitli yumuşak hayvanlar için mutlaka yer ayırmalısınız. Zeka gelişimi için tahta ya da plastik bloklar, puzzle ve legolar da evinizde olması gereken oyuncaklardandır. Ayrıca evinizde okulundakine benzer bir faaliyet köşesi de yaratabilirsiniz. Boyalar, artık materyaller, kutular vs. ile birlikte keyifli zaman geçirir hem de yaratıcılığınızı artırabilirsiniz. Diğer önemli bir konu da evde bulunan oyuncakların adedidir. Çalışan anne ve babaların sıklıkla yaptığı hatalardan biri de çok fazla oyuncak almaktır.Çocuğunuza çok oyuncak almanız onu çok sevdiğiniz anlamına gelmemektedir. Anne-babalar yeteri kadar ilgilenemedikleri çocuklarını oyuncaklara boğarak onları mutlu etmeye çalışırlar. Bu çocuğunuzun doyumsuz olmasına sebebiyet verebilir ve asla sizin ilgi ve sevginizin yerini tutmaz. Sizlere düşen görev, çocuğunuz için uygun oyun ortamları hazırlayarak çocuklarımızın gelişimini desteklemektir.

 


Ceyda Cecan Karakuş
Uzman Klinik Psikolog [Yazar]