Çocuklarda Parmak Emme

Çocuklarda Parmak Emme

Çocuklarda Parmak Emme

Tülay Özer

Tülay Özer

Çocuklar genelde parmak emme davranışını üç yaşında bırakırlar. Bu tarihten itibaren çocuğunuz parmak emmeye devam ediyorsa bu durumu biraz daha yakından gözlemleyin ve şu soruların yanıtlarını arayın;

  •  Bu davranış özel durumlarda mı gerçekleşiyor, yoksa günün çoğu zamanında devam eden bir hal mi almış.
  •  Bu davranış onun sosyal aktivitelerine engel oluyor mu? Konuşma, telaffuz ve dil kullanımında bir engel oluşturuyor mu?

Parmak emme davranışının 3 yaşında sonlanmayıp devam etmesi genelde psikolojik kökenlidir. Oral dönemde olan çocuklar dünyayı ağızları ile tanırlar , oyuncakları parmakları evde bulduğu herşeyi ağzına görürürler çünkü bu, onların dünyayı tanıma yöntemidir. Üç yaşından sonra parmak emme hala devam ediyorsa bunun altında bir problem olabilir. Çocuğun oral dönemde kalmak istemesi, bebeksi olarak kalmaya duyduğu ihtiyaçtandır. Bunu yapmasında birçok farklı sebep olabilir. Örneğin yeni kardeşi olan bir çocuk onun aldığı ilgiyi alabilmesi için bebek olması gerektiğini düşünerek bebeksi davranıp parmak emebilir. Ya da anne babasının ilgisini çok fazla göremeyen çocuklar ilgi ihtiyaçlarını bu şekilde dışa vurabilirler. Korkuları olan çocuklar ya da evde anne-baba tartışmalarına şahit olan çocuklarda da bu davranışlar görülebilir. Bu saydıklarımın dışında daha bir çok farklı sebep olabilir. Çocuğunuzda parmak emme davranışı varsa ve onu vazgeçiremiyorsanız biraz onu anlamaya çalışın.Ailenizi gözlemleyin, nelerin yolunda gitmediğine bir göz atın. Sizin için normal ya da önemsiz gelen durumlar çocuklar içinde fırtınalar yaratabilir.

Parmak emmeye devam eden çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz. Bunun için birkaç basit öneriyle devam edelim;

Öncelikle parmak emme davranışını sadece evde yapmasına izin verebilir ve bunun için küçük ödüllendirmeler yapabilirsiniz. Belli bir süre bu şekilde devam edebilirsiniz daha sonra mutfakta parmak emmesini yasaklayabilirsiniz. Onun ağzını meşgul tutun, küçük atıştırmalar olabilir, beraber şarkı söyleyip hikayeler okuyabilirsiniz ve bu konuda onunla konuşabilirsiniz. Değişimin bir anda olmasını beklemeyin ve ona zaman verin.Yavaş ve kademe kademe ilerleyin.

Asla yapmamanız gereken şey ise onu “Bebek gibisin” diyerek küçük düşürmek ve bu dönemi karşılıklı güç savaşına dönüştürmektir.

Öncelikle çocuğunuzu ve aile hayatınızı gözlemleyin gerekirse notlar alın. Bu davranışın altındaki sebepleri bulup onları mümkün olduğunca ortadan kaldırın. Beraber kaliteli zaman geçirin, anne ve baba ile geçirilen zamanlar çok önemlidir. Onu üzen durumlar ortadan kalması halinde ve önerilerin uygulandığı durumlarda iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Bütün çabanıza rağmen parmak emme davranışına devam ediyorsa, lütfen anne baba olarak bir uzmana danışın.

Sevgilerimle,

 


Ceyda Cecan Karakuş
Uzman Klinik Psikolog [Yazar]