Bal Diyeti Hakkında Bilginiz Var mı?
->

Bal Diyeti Hakkında Bilginiz Var mı?

Bal Diyeti Hakkında Bilginiz Var mı?

Tülay Özer

Sağlık Vakfının belirttiklerine bizce de inanmalısınız... Bakın Bal Diyeti nasıl bir şey...


Gece yatmadan önce bir kaşık bal yiyerek zayıflayabileceğiniz söylenirse büyük ihtimalle buna inanmazsınız.

Ancak Bal Diyeti'nin sahibi İngiliz beslenme uzmanı Mike McInnes'a göre her gece yatmadan önce bir kaşık bal yerseniz hem tatlı krizlerinden kurtulacaksınız hem de haftada 1,5 kiloya kadar zayıflayacaksınız. Ayrıca McInnes'ın diyetlerinde puding, ekmek, muffin, kurabiye gibi yiyecekler de bal ile yapılırsa bu yiyeceklerden mahrum kalmanıza da gerek yok. 

Diyetisyen Mike McInnes, kilo almamızın sebebinin çok fazla işlenmiş besinler tüketmemiz ve karbonhidrat olduğunu belirtiyor. Tüm gün yediğimiz yiyeceklerde hatta tuzlu krakerlerde bile gizli şekerler olabiliyor. Bu demek oluyor ki kan şekeri seviyemiz tüm gün boyunca yüksek seviyelerde. Bu da insülin hormonunun salgılanmasına neden oluyor ve vücudun yağ depolamasına neden oluyor.

Bu yüzden işlenmiş şeker yerine bal tüketmek beynin de en önemli enerji ihtiyacını işlenmiş şeker yerine baldan karşılanmasını sağlıyor.  Ancak bu diyetin birkaç altın kuralı var:

Şekeri bal ile değiştirin

Şeker diyette "kötü adam" rolündedir. 1 gram şeker vücuda 2 gram yağ kazandırmış oluyor. Bu yüzden tüm yapay tatlandırıcıları ve şekeri kesin. Bunun yerine güne bir bardak sıcak suyun içinde iki çay kaşığı bal ile başlayın. Sonra da tükettiğiniz çay, kahvenin içine şeker yerine bal koyun.

Ayrıca diyetin en önemli kurallarından biri ise yatmadan önce bir kaşık balı sıcak suya atıp içmeniz gerekiyor. Böylece gece boyunca vücut yağ yakacak.

Abur cubura son verin

Eğer abur cuburu hayatınızdan çıkarır, hamburger ve patates kızartmasına veda ederseniz bal sizi gayet güzel zayıflatabilir.

İşlenmemiş karbonhidrat tercih edin

Rafine edilmiş beyaz un daha ucuz ve daha uzun raf ömrüne sahiptir ama diğer tüm karbonhidratlardan daha zararlıdır çünkü kan şekerinin yükselmesine neden olur.

Bunun için pirinç pilavı yerine bulgur, esmer ekmek, esmer makarna tercih edin. Tabağınızdaki en büyük pay bundan sonra sebze ve protein kaynağı olan besinlere ait olsun.

Haftada bir gün sıfır karbonhidrat

Her hafta 1 gün sıfır karbonhidrat tüketerek, insülin değerinizi düşürebilirsiniz. Bu demek oluyor ki az insülin salgılanmasıyla daha az yağ depolayabilirsiniz.

Her öğünde Protein

Her öğünde yoğurt, et, süt, peynir gibi protein bulundurun. Böylece daha uzun süre açlık hissetmeyeceksiniz.

İstediğiniz kadar salata ve sebze

İstediğiniz ölçüde salata ve sebze yiyebilirsiniz. Sebzelerdeki lif hem kabızlık sorununu önler hem de vitamin kaynağınızdır.