Erken Çocukluk Döneminde Mastürbasyon

Erken Çocukluk Döneminde Mastürbasyon

Erken Çocukluk Döneminde Mastürbasyon

Tülay Özer

Tülay Özer

Bezden kurtulup tuvaletlerini kendi kendilerine yapmayı öğrenmeleriyle birlikte, hem kız hem de erkek çocuklar genital bölgelerini incelemeye yoğunlaşabilirler. Mastürbasyon çocuklar için keşfetme dürtüsünün doğal bir sonucudur. Genital bölge yaşamın ilk yıllarından itibaren sinir uçlarının oldukça yoğun olduğu vücudun duyarlı bölgesidir. Vücudun bu bölgesi, kapalı tutulduğundan, yoğun keşfetme dürtüsüne sahip 3-6 yaş çocukları için iyice odak noktası haline gelir.

Kız çocuklar kendi kendini uyarmanın ödüllendirici bir his olduğunu fark ederler. Ebeveynler bu konuda az şey söylemeye özen göstermelidir. Çocuklar, bu keşiflerini kendilerine özel bir deneyim olarak yaşayabildiklerinde keşfetme sürecini daha çabuk tamamlarlar.

Erkek çocuklar da penislerinin duyarlı bölgeleri olduğunu kısa zamanda fark ederler. Pek çok küçük erkek çocuk parmağını emerken bile penisini tutar. Bu davranış çocuklar için hem sakinleştirici hem de heyecan vericidir. 4-6 yaş arası neredeyse tüm erkek çocuklarda mastürbasyon görülür. Yetişkinlerin tepki göstermesi çoğu zaman davranışı pekiştiren bir etki yaratır.

“Ama eğer çocuğunuzun uzu süredir mastürbasyonla fazlaca meşgul olduğunu gözlemliyorsanız bu durum, çocuğunuzun kendi kendini avutma konusunda özel bir ihtiyacı olduğu anlamına gelebilir. Çocuğunuz kendi kendini sakinleştiren başka yollar öğrenebilmek için sizin yardımınızı arıyor ya da belki de cinsel açıdan fazla uyarıldığını ya da bu konuda bir travma geçirdiğini size haber veriyor olabilir.”

Ebeveyn Ne Yapmalı?

Çocukların, kendi kendini uyarma işini özel bir yerde yapılması gerektiğini öğrenmeleri gerekir. Ebeveyn olarak mastürbasyonun çocuklar için önemini bilmeniz davranışı bölme ya da durdurma eğiliminizi aşmanıza yardımcı olur. Yasaklamalar çoğu zaman davranışın çocuk için önemini arttırır. Ebeveynler, mastürbasyonun yanlış bir davranış olduğu mesajını vermeden çocuğun bu aktivitelerini odası gibi kendine özel mekanlara kaydırmalıdır.

Aslında mastürbasyon tüm ebeveynler için zorlu bir konudur. Çocuğumuzun cinselliği keşfini gördüğümüzde cinsellikle ilgili kendi algı ve önyargılarımız ya da geçmiş anılarımız ortaya çıkar. Çocuğun mastürbasyon yapması rahatsız edici hisler uyandırabilir çünkü “Bu davranışı nereye kadar ilerletecek? Tekrar tekrar yapacak mı?” gibi endişeler duyulur. Eğer endişelerimizi aşabilirsek çocuğumuzun geçirdiği mastürbasyon dönemini çocukluk döneminin normal bir aşaması olarak görmeyi ve bu konuda çocuğumuzla açık bir iletişim kurmayı başarabiliriz.

Çocuğunuza mastürbasyonla ilgili şöyle diyebilirsiniz: “Çocuklar bunu iyi hissettirdiği yaparlar. Bu, kişiye özel bir şeydir o yüzden odanda tek başınayken yapmaya dikkat et”. Mastürbasyon konusundaki sınır mastürbasyonun nerede yapılacağı konusunda olmalıdır, davranışın kendine sınır konulmamalıdır.

Çocukların cinsellikle ilgili soruları açık ve dürüst şekilde cevaplanmalıdır. Verdiğiniz cevaplar dışında, çocukların cinselliği ebeveynlerinin davranışlarından da öğrendiğini hatırlamalıyız. Cinselliğin sevgi ilişkisiyle birlikte ilerlediği mesajını kendi davranışlarımızla vermek bizim elimizdedir ve bu, sorulara cevap vermekten daha önemlidir. Cinsellikle ilgili algılar ve öğrenmeler erken yaşta ortaya çıkar ve zaman içinde derinleşir.

 


Sinem Olcay Kademoğlu
Gelişim Uzmanı, Psikolog [Yazar]