Kış Aylarında Nasıl Beslenelim?

Kış Aylarında Nasıl Beslenelim?

Kış Aylarında Nasıl Beslenelim?

Tülay Özer

Tülay Özer

Bu mevsim de insan organizmasında da bazı değişiklikler olmaktadır. Kısaca sıralayacak olursak;

Hava sıcaklıklarının düşmesine bağlı olarak su tüketme isteğimiz azalır.
Enerjisi yüksek gıdaları tüketme isteğimiz artar.

Vücut ısımızı korumak için daha koyu renkli kalın giysiler giyeriz.

Havaların yağmurlu, bulutlu olması “hareketlerimizi” kısıtlar, yani daha az yürürüz.

Gıda alış verişi yönünden yaz mevsimine göre meyve ve sebze seçeneklerimiz daha azalır. Bu mevsimde “bilinçli bir tüketici” turfanda meyve sebze seçmek yerine mevsim sebze ve meyvelerini seçmelidir. Örneğin; soğuk algınlığına karşın “turunç meyveler(portakal, limon, greyfurt, mandalina…gibi) ve lahana, taze soğan, pırasa, karnabahar gibi kışlık sebzeleri seçmelidir.

Bilinmelidir ki; mevsiminde üretilen sebze ve meyveler “besin öğeleri “ içerikleri daha zengindir.

Meyve ve sebze gibi kısa ömürlü ve çabuk bozulan gıdalar alırken öncelikle günlük semt pazarları tercih edilmeli veya  az miktarlarda günlük alınmalıdır.

Bilinmelidir ki kısa ömürlü bu yiyecekler fazla miktarlarda alınıp buzdolabında 3-4 gün bekletilse de besin öğeleri içerikleri azalır.

Pazardan aldığımız sebze- meyve evde nasıl muhafaza edilmelidir?

Pazar veya marketten aldığımız sebzeler ve meyveler evdeki buzdolabına konulurken poşetleri değiştirilmeli ( şeffaf buz dolap poşetleri) tekrar  gözden geçirilerek ezilmiş, parçalanmış olanlar ayıklanmalıdır.

Salata hazırlanmış olarak açıkta oda ısısında bekletilmemeli ,  aksi halde “C vitamini oda ısısında okside olup kaybolur. Bizde sadece sebzenin posasını yemiş oluruz.

Yine evlerimizde çok sıklıkla tüketilen makarnaların haşlama suyu dökülmemelidir. Tahıl gurubu gıdalardan olan makarnanın içeriğinde “B vitaminleri” oldukça yoğundur. Ancak bu vitaminler “suda eriyen” vitamin gurubuna girer. Eğer bolsuda makarnayı haşlayıp suyunu dökersek sadece makarnanın nişasta kısmını yemiş oluruz. Makarnalar tıpkı bulgur pilavı gibi suyu çektirilerek pişirilmelidir.

Aynı şekilde kuru baklagiller de  ayıklanıp, yıkanıp 6-7 saat ıslatıldıktan sonra direkt pişirilmelidir. Haşlanıp suyu dökülmemelidir.

Kışın kendinize çocuklarınıza “taze meyvesuyu içirmek yerine meyvenin kendisini tüketiniz. Böylece “sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi olan “posa/lif/fiber..den doğru yararlanmış olursunuz.

Unutmayınız; posası düşük bir beslenme modeli “kalın barsak kanserlerinin” en büyük davetiyesidir. Ve ülkemizde bu durum oldukça sık görülmektedir. Yeri gelmişken belirtelim;
 
Kalın barsak kanserlerinden korunmak İçin; günlük beslenme de;
Bol posalı beslenmek,
Düzenli yeterli su içmek
Düzenli hareket etmek,
Hazır gıdalar tüketmemek,
Fast food türü beslenmemek…. KALIN BARSAK KANSERLERİNİ ÖNLER..




Ayşe Cengiz
Beslenme Uzmanı [Yazar]