Gebelik - 41. Hafta
Gebelik - 41. Hafta

Tülay Özer

41.haftaya girmiş olan bir bebek artık tamamen dış dünyada yaşamaya hazırdır. Bebeğin endokrin sistemi stres hormonlarını üretmekte ve bu sayede bebek de doğumdan sonra yaşama çok daha kolay adapte olmaktadır. Yaklaşık 55 santimetre boyunda ve 3 kilogramı geçen ağırlıktaki bebek, anne karnındaki yaşamından çok memnun olduğu için henüz çıkmak istemiyor olabilmektedir.

Doktor kontrollerinin aksatılmadan yapıldığı ve anne adayının da bebeğin hareketlerini takip ettiği gebeliklerde 41. haftaya girilmiş olması, gebeliğin beklenenden daha uzun sürmesi bebek için kesinlikle bir dezavantaj değil, aksine avantajdır. Bu süre içinde bebek eskisi kadar hızlı olmasa da kilo almaya, boyunu uzatmaya da devam etmektedir.

Gebeliğin 40 haftayı geçmesi.
Normal şartlar altında gebelik 38-40 arasında sürmektedir. Ancak anne adayının son adet tarihini yanlış hatırlaması, bebeğin ultrasonda normal gelişimden daha küçük görünmesi gibi sebeplerden dolayı, gebelik haftaları yanlış hesaplanabilmektedir. Anne adayı son adet tarihinin ilk gününün tarihini söylediğinde, gebeliğin ilk haftalarında ultrason muayenesi ile bu tarih teyit edildi ise gebelik haftasının hesaplanmasında bir yanlışlık olma ihtimali düşüktür.

Doktorun tıbbi incelemeleri, bu haftaya kadar ki ultrason muayeneleri sonucunda gebeliğin 41. Haftada olduğu kesinleşmişse, bu haftanın sonunda yani 42. haftaya girildiğinde doktor doğumu gerçekleştirecektir.  Eğer normal doğuma engel olacak bir sorun yoksa suni sancı verilerek doğum başlatılır, her hangi bir tehlike durumu söz konusu ise sezaryen doğum gerçekleştirilir. Ancak her halükarda 42. haftaya girildiğinde bebek doğar.

Bir gebeliğin 40 haftayı geçmiş olması bazı doktorlar ve sağlık kurumları tarafından bir sorun gibi algılanıp, miyadı geçen gebelik olarak adlandırılsa da, pek çok hekim için bebeğin ve anne adayının sağlığını tehdit etmediği sürece sorun teşkil etmemektedir. Bu süreçte doktor, bebeğin anmiyon sıvısının yeterli olduğu, NST muayenesi değerlerinin normal seyrettiğini gözlemlemekte ise bebek ve anne adayı için bir problem yoktur.

Anne adayı kafasını, düşüncelerini dağıtacak işlere yönelmelidir.
Doktorun anlattıkları, çevredekilerin bitmek tükenmek bilmeyen doğum hikayeleri ve 41 hafta olmuş olmasına rağmen bebeğin hala gelmemesi, anne adayını strese sokabilmektedir. Bu dönemin daha ılımlı, eğlenceli ve rahat geçebilmesi için anne adayının kendisine yorucu olmayan, rahatlatıcı bir hobi edinmesinde fayda vardır. Örneğin  örgü örmek, takı yapmak, yürüyüş yapmak bu dönem için meşgul edici, rahatlatıcı ve zamanın daha kolay geçmesini sağlayıcı etki gösterebilmektedir.

Anne adayı doğuma hazır.
Gebeliğin başından itibaren 40 hafta geçmiş artık 41. Haftaya girilmiş ve anne adayı fiziksel ve ruhsal açıdan doğuma hazır durumdadır. Bedenindeki en küçük değişimleri bile takip eden ve “acaba doğumun başlama belirtisi olabilir mi” diye düşünen anne adayı için heyecan doruktadır. 41. hafta içinde olmanın, standart doğum süresinin de geçmiş olmasının verdiği bir psikoloji ile her an doğumun başlaması beklenmektedir.

Bu süreçte anne adayının suyu gelebilir, kırmızı-pembe karışımı bir akıntısı olabilir, kasıklarda ve belde yoğun kasılmalar, kramplar hissedilebilir. İşte bunların sadece bir tanesi veya hepsi birlikte doğumun başlama belirtileri olabilmektedir. Ancak bu konularda pek çok yazı okumuş, hikaye dinlemiş, doktorundan bilgi almış bir anne adayı doğumun başlamak üzere olduğunu kolaylıkla anlayacak ve doktoruna haber verecektir.

 

Gebelik 40. Hafta

 

Gebelik 42. Hafta

>