Gebelik - 35. Hafta
Gebelik - 35. Hafta

Tülay Özer

Kemik ve kas gelişimi için sürekli olarak hareket halinde olan bebek, solunum kaslarını ve akciğerlerini geliştirmek için de sürekli nefes alma egzersizleri yapmaktadır. 35. Hafta itibariyle 46-47 santimetre boyunda olan bebeğin kilosu da yaklaşık 2600 gram civarındadır. Diğer gelişimleri de normal olan bebek, bu boy ve kilo değerleriyle bu hafta içinde doğsa, yeni doğan ünitesine girmeden yaşayabilmektedir. Bebeğin böbrekleri gelişimini tamamlamış ve karaciğerleri ise bazı atık maddeleri işlemeye başlamıştır. Aslında bu hafta itibariyle fiziksel gelişim tamamen tamamlandığından bundan sonraki birkaç haftada bebek,  büyümek, kilo almak için anne karnında bulunacaktır.

Bebeğin hareketleri sıkı sıkıya takip edilmelidir.
Bu son haftalarda anne adayının en çok dikkat etmesi gereken durum, bebeğin hareketleridir. 30 haftayı geçmiş olan sağlıklı bir bebek, çok sık hareket etmektedir. Eğer kısa aralıklarla bebeğin hareketleri hissedilemiyorsa, bebek uyuyor, acıkmış ya da sağlık sorunu yaşıyor olabilmektedir. Bebeğin hareketleri hissedilemiyorsa öncelikle anne adayı oturduğu ya da yattığı pozisyonu değiştirmeli ve bir süre beklemelidir. Hala bir kıpırtı yoksa bir şeyler yemeli, içmeli ve bebeğin hareket etmesini beklemelidir. Tüm bunlara rağmen bebeğin hareketleri hissedilemiyorsa doktora gidip muayene olmak en iyisidir.

Annenin şikayetleri artmaktadır.

Büyüyen bebek ve rahim pelvis kaslara baskı uyguladığından annenin kasık, bel ve sırt ağrıları artarak devam etmektedir. Ayrıca çok kısa aralıklarla tuvalet ihtiyacı hissediyor olmak, hazımsızlık ve gaz da anne adayının yaşamını zorlaştırmaktadır. Bu dönemde ağrıların daha fazla artmaması için uzun süre oturmak, ayakta kalmak yerine sık sık pozisyon değiştirmek gerekmektedir. Günlük rutin işler yapılırken küçük molalar vermek, dinlenmeye zaman ayırmak bu dönemin daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır.

Doğum şekline karar verme zamanı geldi.
Doğumun nasıl yapılacağı konusunda aslında bir soru işareti olmamalıdır. Annenin sağlığı, bebeğin duruş pozisyonu izin verdiği sürece normal doğum en sağlıklı, en doğal ve en normal doğum şekli olarak kabul edilir. Normal doğum yapan kadınların daha kısa sürede ve kolaylıkla günlük yaşamlarına dönebildikleri de bir gerçektir. Ancak bu konuda anne ve bebeğin durumunu takip eden doktorun tespiti önem taşımaktadır.

Vajinal kültür analizi için uygun zaman geldi.
35. ve 37. haftalar arasında bakteri oluşumunu kontrol amaçlı olarak vajinal ve rektal kültür analizi yapılmaktadır. Gebe kadınların yaklaşık olarak % 25’inde görülen vajinal bakteriler anne adayı için zararsız olmakla birlikte doğum yoluyla bebeğe geçebilmektedir. Böyle bir durumda bebeklerde menenjit, kan enfeksiyonları, akciğer iltihapları görülebilmektedir. Yapılan kültür analizinde bulgulara rastlanırsa doğum sırasında antibiyotik enjekte edilir ve bebeğe bulaşma riski bu sayede en aza düşer.

Haftada bir kez doktor kontrolüne gitmek şart.

35. haftaya gelmiş olmak doğumun çok yaklaştığının işaretidir. Bu sebeple bebeğin duruş pozisyonu, kalp atışları, annenin rahim kasılmaları ve genel sağlık durumu her an kontrol ve takip edilmelidir. Haftalık kontrollerde bebeğin kalp atışları ve annenin rahim kasılmalarının izlendiği NST uygulanmaktadır. NST işlemi esnasında bebeğin uyanık olması gerekirken, eğer uyuyorsa uyanması beklenebilmektedir. Haftalık kontrollerde NST verilerinde ve ultrason görüntülerinde her şey yolunda ise anne adayına bebeğin hareketlerinin gün içinde sayılması ve takip edilmesi önerilir.

 

Gebelik 34. Hafta

 

Gebelik 36. Hafta

>