Hamilelik sırasında nelere dikkat etmeli
->

Hamilelik sırasında nelere dikkat etmeli

Hamilelik sırasında nelere dikkat etmeli

Tülay Özer

Anne adayları için heyecanlı bekleyiş ve mutlulukla dolu geçen hamilelik dönemi oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir süreçtir.


Gebelik sürecinde sık karşılaşılan  baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma gibi sorunlar yaşamasından ve sağlıklı bir gebelik geçirebilmesi için hem kendi sağlığı hem de bebeğin sağlığı açısından daha özenli davranması gerekir. Ancak kadınlar için günlük rutinleri bir anda geride bırakıp sadece istirahat edecekleri bir döneme geçiş yapmaları kolay değildir. Gerek hayat şartları gerekse alışkanlıklar kadınları hamile olduklarında da bazı işleri yapamaya zorlar.

Öncelikle doktorunuz sürekli yatmanız gerektiğini ya da sadece belirli hareketleri yapmanızın mahsuru olmadığını söylemiyor ve sağlıklı bir gebelik süreci geçiriyorsanız o zaman kendinizi zorlamadan normal hayatınıza devam edebilirsiniz. 

Tabi burada dikkatli olmanızı gerektirecek bir çok husus var.

Mesela hamile kadınların kimyasal maddelerden kesinlikle uzak durması gerekiyor. Ev işlerinde sıklıkla kullanılan temizlik maddelerinden bir süre uzak durmanız sizin ve bebeğiniz açısından akıllıca bir davranış olacaktır.

Eğer illaki bu maddeleri kullanmak zorundaysanız en azından maske kullanmanızı öneriyoruz.

Bunun dışında hamilelik sürecinde banyo ihtiyacınızı karşılarken dikkat etmeniz gereken ıslak yüzeyde kayıp düşme olasılığıdır. 

Hamileliğin başlangıç evresinde olası bir düşük tehlikesiyle karşılaşmamak için yüksek dolaplara erişmeye çalışmamak merdiven , basamak gibi yerlerden atlamamak , perde takmak gibi uzanmanızı gerektiren işleri yapmamalısınız. Burada işin esprisi ayak uçlarınız üzerine kalkmamaktır.

Ayrıca Hamilelik sürecinde ağır eşya kaldırıp, itmemeli ve ani hareketlerde bulunmamalısınız.

Ev işleri kimi zaman tehlikeli olabileceği için bu noktalara dikkat etmelisiniz.

Bunun yanı sıra  çok uzun süre oturur ya da yatar pozisyonda hareketsiz kalmamalısınız.

Uzun süre ayakta kalmamak ve doktorunuzun size tavsiye ettiği egzersiz hareketleri dışına çıkmamalısınız.