Terlemek Hastalık mıdır?
->

Terlemek Hastalık mıdır?

Terlemek Hastalık mıdır?

Tülay Özer

Elleriniz sürekli terlediği için insanlarla tokalaşmaktan çekiniyor ya da koltuk altlarınız terlediğinde koku, ter önleyici ne kullanırsanız kullanın fayda etmediğini, sadece sıcak ortamlarda değil, gün içinde de devamlı olarak terlediğinizi düşünüyorsanız, bu durum aşırı terleme sorununuz olduğunu gösterir ve mutlaka bir uzman yardımı almanız gerekir.


Böbrek üstü bezlerinin ani bir stres sonrası uyarılması ile, ani tansiyon düşmesi, ani şeker düşmesi, aşırı kanamalar, kalp krizi ve erken dönem sıcak çarpması gibi rahatsızlıkların belirtileri arasında aşırı terleme görülebilmektedir.

Bazı hastalıklar sırasında da terleme ile ilgili bozukluklar ortaya çıkar.

Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.

Enfeksiyon hastalıkları: Ateşli hastalıklarda ateş, ani ve çok miktarda terleme ile düşebilir, özellikle zatüre, sıtma, tifo ve bademcik iltihaplanmalarında bu olay görülür.

Tiroid bezinin aşırı çalışması sonucunda ortaya çıkan Hipertiroidi aşırı terlemenin bir nedenidir. Artan metabolizma hızı ve vücut ısısı nedeniyle sürekli terleme oluşur.

Menopoz ve menopoz öncesi durum da kadınlarda ani gelen aşırı terleme nedenlerinden biridir.

Kanser rahatsızlığı özellikle de omurga çevresinde bulunan ya da “Mediasten bölgesi” denen alanda bulunan tümörler sempatik sistemi sürekli uyararak aşırı terlemeye neden olurlar.

Ağır kalp yetersizlikleri nefes darlığına neden olarak terlemeyi ortaya çıkarır.

Akciğer rahatsızlıklarına bağlı nefes darlığı bir terleme nedenidir.

Çocukluk çağı D vitamini eksikliği çocuklarda “Raşitizm” denilen özellikle de kafa arkasında terlemeye neden olur, çocuklarda C vitamini eksikliği de terleme yapar.
Yine çocuklarda sürekli kaygı oluşturan ruhsal sıkıntı durumları da sempatik sistem uyarısı ile terlemeyi artırır.

"Pembe Hastalık" denilen “Akrodini” rahatsızlığı da terlemeyi artırır, bu hastalıkta aşırı terleme ile birlikte el ve ayak parmaklarında ağrı, şişme ve pembeleşme olur.

“Fenilketonüri” denilen ve doğuştan gelen fenil alanin hidroksilaz enzimi eksikliğinde de kişide gelişim ve zeka geriliği ile birlikte aşırı terleme gözlenir.

Bunların yanında şiddetli ağrılar (Böbrek taşları, doğum vs.), ani şeker ve tansiyon düşme durumları, mide ve bağırsak kanamaları, iç kanamalar, böbrek üstü bez tümörleri ve bazı psikiyatrik ilaçların kullanılması sonucunda terleme oluşabilir.

Yine de aşırı terlemenin bir hastalık belirtisi olup olmadığını anlamak için bir dahiliye uzmanı ile görüşmek gerekir.